Κλείσιμο

Με νέο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας

Το υπουργικό συμβούλιό του παρουσίασε σήμερα Τρίτη ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο νέο σχήμα δεν βρίσκεται ο μέχρι πρότινος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος αντικαθίσταται από τον Ομέρ Τσελίκ. Η αλλαγή έρχεται τη στιγμή που η Άγκυρα βρίσκεται σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απελευθέρωση των θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια, με κύριο σημείο διαφωνίας την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Στο μέτωπο του οικονομικού επιτελείου ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ονομάστηκε ένας τους πέντε αντιπροέδρους της κυβέρνησης. Το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Νατσί Αγκμπάλ.

Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών παραμένει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά αύριο Τετάρτη.

Την Κυριακή, πριν εκλεγεί νέος πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), o κ. Γιλντιρίμ διαμήνυσε ξεκάθαρα ότι θα επιδιώξει την εγκαθίδρυση της ισχυρής εκτελεστικής προεδρίας που θέλει ο κ. Ερντογάν, προωθώντας αλλαγή στο Σύνταγμα.

Ο προκάτοχός του, Μεχμέτ Νταβούτογλου, φέρεται να είχε αντιταχθεί στη δραματική αύξηση των εξουσιών της προεδρίας.
Πηγή: skai.gr