Κλείσιμο

Βραζιλία: Νέο σκάνδαλο αναγκάζει σε παραίτηση στέλεχος της προσωρινής κυβέρνησης

Νέο πολιτικό σκάνδαλο αναγκάζει έναν από τους κοντινότερους συμμάχους του προσωρινού Προέδρου της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ να παραιτηθεί.

Ο Υπουργός Σχεδιασμού που έχει κομβικό ρόλο στο οικονομικό επιτελείο, Ρομέρο Γιούκα, σε ηχογραφημένη συνομιλία να φέρεται συνωμοτεί με σκοπό να εμποδίσει τη μεγαλύτερη έρευνα για διαφθορά που έγινε στη χώρα.

Στις κασέτες που διέρρευσαν από την εφημερίδα Folha de Sao Paulo, ο ίδιος φέρεται να μιλάει για να διακόψει την εξέταση που σχετίζεται με την πετρελαική εταιρεία Petrobras και την κατηγορούμενη Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

Ο κ Γιούκα είπε ότι τα λεγόμενά του δεν σχετίζονταν με τη Ρούσεφ και ότι παραποιήθηκαν αλλά δήλωσε πως θα κάνει στην άκρη και θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του. 

Η Ντίλμα Ρούσεφ είπε ότι οι κασέτες αποδεικνύουν ότι η διαδικασία μομφής αποτελεί ένα πολιτικό πραξικόπημα σχεδιασμένο για να προστατεύσει τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που συνδέονται με το σκάνδαλο της Perobras.

Σημειώνεται ότι η Ρούσεφ κατηγορήθηκε ότι άλλαξε τα στοιχεία του προϋπολογισμού εν όψει της επανεκλογής της το 2014 και τους επόμενους μήνες πρόκειται να δικαστεί στη Σύγκλητο.

Στην κασέτα, ο κ Γιούκα φέρεται να λέει πως η πρόταση μομφής ήταν αναγκαία για να «σταματήσει η αιμορραγία και να δημιουργηθεί μια πολιτική συμφωνία η οποία θα σταματήσει τα πάντα και θα θέσει τα όρια».

Για πολλούς αναλυτές, το πλαίσιο της συζήτησης φαίνεται να είναι η πολιτική κρίση της Βραζιλίας, και ο ίδιος φαίνεται να λέει ότι πρέπει να εμποδιστεί η συνέχεια των ερευνών για την Petrobras

Πάντως οι υποστηρικτές της Ρούσεφ λένε πως τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το επιχείρημα του πολιτικού πραξικοπήματος ευσταθεί.

Ο κ Γιούκα μιλούσε με τον διευθυντή της κρατικής εταιρίας μεταφορών Transpetro, Σέρτζιο Ματσάντο. Και οι δύο άνδρες ερευνώνται σε σχέση με το σκάνδαλο του πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras.








Πηγή: skai.gr