Ε.Ε: Βοήθεια στη Λιβύη για την αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. κατέληξσαν τη Δευτέρα σε συμφωνία για παροχή βοήθειας στη Λιβύη, προκειμένου εκείνη να ανασυγκροτήσει το πολεμικό ναυτικό και το λιμενικό σώμα της για την αντιμετώπιση των παρανομων διακινητών μεταναστών.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα παρουσιαστεί «τις επόμενες μέρες».
Της απόφασης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ προηγήθηκε έκκληση για χορήγηση βοήθειας από τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που σχηματίστηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ τόνισαν πως θα χρειαστεί ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μπορούν να καταδιώκουν διακινητές όπλων στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης. Το συμβούλιο σηματοδότησε την αποφασιστικότητα των Βρυξελλών να σταματήσουν τη δράση των διακινητών μεταναστών μέσω της ναυτικής επιχείρησης Σοφία στη Μεσόγειο.

Οι υπουργοί υπογράμμισαν «την ανάγκη να ενισχυθεί η επιχείρηση Σοφία για να εμποδιστεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και των δικτύων διακίνησης και για να συμβάλλει στη γενικότερη ασφάλεια με τη βοήθεια των νόμιμων αρχών της Λιβύης».
Πηγή: skai.gr