Οι Γάλλοι επιβεβαιώνουν την ύπαρξη καπνού μέσα στο μοιραίο αεροσκάφος της EgyptAir

Προειδοποιητικά σήματα που καταδεικνύουν την ύπαρξη καπνού και πιθανής φωτιάς κατέγραψε το αυτόματο διαγνωστικό σύστημα του μοιραίου αεροσκάφους της EgyptAir, που συνετρίβη στη Μεσόγειο Θάλασσα τα ξημερώματα της Πέμπτης με 66 επιβαίνοντες, όπως επιβεβαίωσε η υπηρεσία ερευνών της Γαλλίας.

«Το Γραφείο Ερευνών και Ανάλυσης επιβεβαιώνει ότι υπήρξαν μηνύματα [...] πως υπήρξε καπνός στην καμπίνα, λίγο πριν τη διακοπή της εκπομπής δεδομένων», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπογράμμισε πάντως ότι παρά τα νέα στοιχεία «είναι πολύ νωρίς» να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τα αίτια της καταστροφής, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα δύο μαύρα κουτιά. «Η προτεραιότητα της έρευνας είναι να εντοπιστούν αυτοί οι καταγραφείς», κατέληξε.

Τέτοια σινιάλα συναγερμού «γενικά σημαίνουν την εκδήλωση φωτιάς», συμπλήρωσε εκπρόσωπος της γαλλικής υπηρεσίας, μιλώντας στο Associated Press.

Μήνυμα πως όλα τα σενάρια εξακολουθούν να εξετάζονται σχετικά με τα αίτια της συντριβής του Airbus A320 έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικώς της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό. «Αυτή τη στιγμή [...] εξετάζονται όλα τα σενάρια και δεν προκρίνεται κανένα», δήλωσε αφού συναντήθηκε στο Παρίσι με τους συγγενείς των 15 γάλλων νεκρών.

Τα επίμαχα στοιχεία είχαν αποκαλυφθεί νωρίτερα από την ειδική ιστοσελίδα Aviation Herald. Φανερώνουν ότι λίγη ώρα πριν το αεροσκάφος εξαφανιστεί από τα ραντάρ το διαγνωστικό σύστημα κατέγραψε ίχνη καπνού στο σημείο όπου βρίσκονται βαρυσήμαντα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου (το avionics bay) αλλά και στην τουαλέτα.

Τρία ακόμα μηνύματα που καταγράφηκαν την ίδια ώρα φανερώνουν πρόβλημα στους αισθητήρες κάποιων παραθύρων, στοιχείο που πιθανώς υποδεικνύει απότομη αύξηση θερμοκρασίας.

Τα δύο τελευταία μηνύματα που καταγράφηκαν υποδεικνύουν ότι υπήρξε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα συστήματα ελέγχου πτήσης.

Όλοι οι συναγερμοί καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα τριών λεπτών, από τις 03:26 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) έως τις 03:29, δηλαδή λίγα λεπτά πριν χαθεί το στίγμα του Airbus.

Τα στοιχεία του Aviation Herald συμπληρώνονται από ξεχωριστές πληροφορίες της «Wall Street Journal», η οποία μεταδίδει ότι υπήρξε συναγερμός για καπνό κοντά στη μύτη του αεροπλάνου, κάτω από το πιλοτήριο του σκάφους.

Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο μεταξύ Παρισιού και Καΐρου, μεταφέροντας 66 επιβαίνοντες – 56 επιβάτες, 7μελές πλήρωμα και τρία άτομα προσωπικό ασφαλείας. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν δύο βρέφη και ένα παιδί.

Χθες Παρασκευή εντοπίστηκαν τα πρώτα αντικείμενα που πιστεύεται ότι προέρχονται από την χαμένη πτήση, ένα ανθρώπινο άκρο, αποσκευές επιβατών και καθίσματα.

Δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος έχουν εντοπίσει πιθανή πετρελαιοκηλίδα κοντά στο σημείο της εξαφάνισης, χωρίς να είναι γνωστό αν προέρχεται από το Airbus.

Οι έρευνες συνεχίζονται.
Πηγή: skai.gr