Τουρκία: Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο διάδοχος του Νταβούτογλου

Τον επόμενο πρωθυπουργό της Τουρκίας θα ανακοινώσει στις 19 Μαΐου το κυβερνών κόμμα AKP, θέτοντας τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα των τριών εβδομάδων μετά την ξαφνική αποχώρηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία και την προεδρία του κόμματος.

Ο επικρατέστερος υποψήφιος για την αντικατάσταση του Νταβούτογλου θεωρείται ο νυν υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που ανήκει και στον στενό κύκλο επαφών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παραδοσιακά το AKP δεν προκρίνει τον ανταγωνισμό μεταξύ πολλών υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος και, σχεδόν πάντα, παρουσιάζει έναν και μοναδικό υποψήφιο, ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων εσωτερικών ζυμώσεων. Η ανακοίνωση του υποψηφίου θα ακολουθήσει την συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου του AKP, που θα συγκληθεί στις 11 π.μ (τοπική ώρα).

Τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνα που έχει διεξαχθεί δείχνουν ότι η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος προτιμά τον Γιλντιρίμ ενώ ακολουθούν σε δημοφιλία ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ και ο αναπληρωτής υπουργός Νούμαν Κουρτουλμούς.

Ο 61χρονος Γιλντιρίμ, ασχολείται ενεργά με την πολιτική από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και έχει εργαστεί στο πλευρό του Τούρκου προέδρου, ως επικεφαλής του συστήματος θαλάσσιων μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη επί δημαρχίας Ερντογάν.

Η εκλογή του νέου πρωθυπουργού θα γίνει στις 22 Μαΐου, στο συνέδριο του κόμματος στην Άγκυρα. Μετά την εκλογή του νέου ηγέτη του AKP, ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα ακολουθήσει ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός στις νευραλγικές υπουργικές θέσεις.
Πηγή: Πηγή: Hurriyet - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας