Γερουσία ΗΠΑ: Τα θύματα της 11/9 μπορούν να μηνύσουν τη Σαουδική Αραβία

Νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στους επιζήσαντες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και σε συγγενείς των νεκρών να μηνύσουν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας υπερψήφισε η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει οργή στο Ριάντ, το οποίο έχει απειλήσει ότι θα αποσύρει δισεκατομμύρια δολάρια που έχει σε επενδύεις στις ΗΠΑ αν το σχέδιο τεθεί σε ισχύ.

Ο Λευκός Οίκος
έχει καταστήσει σαφές ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν πρόκειται να επικυρώσει το νόμο, μήνυμα που επανέλαβε λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Πριν φτάσει στο Οβάλ Γραφείο, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Σαουδική Αραβία είναι παραδοσιακά ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια.

Κύρια αιτία πίσω από την ψύχρανση των διμερών σχέσεων είναι η αίσθηση του Ριάντ ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να μειώσουν τη στρατηγική παρουσία τους στη Μέση Ανατολή.

Το σουνιτικό βασίλειο ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στήριξαν τη συμφωνία για ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματος του σιιτικού Ιράν, στρατηγικού αντιπάλου του Ριάντ στην περιοχή.
Πηγή: skai.gr