Ερντογάν: Η Δύση νοιάζεται περισσότερο για γκέι και ζώα παρά για τους Σύρους

Νέα επίθεση στη Δύση εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την πως νοιάζεται περισσότερο για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των ζώων παρά για τη μοίρα των σύρων προσφύγων.

«Ντροπή σε αυτούς που αρνούνται να δώσουν σε 23 εκατομμύρια Σύρους την ίδια ευαισθησία που δείχνουν [...] στις φάλαινες, τις φώκιες και τις χελώνες», είπε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στη νοτιοδυτική Τουρκία, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Κατηγόρησε μάλιστα τη Δύση εξακολουθεί να έχει έναν τρόπο σκέψης που αποτελεί κατάλοιπο της εποχής της «δουλείας και της αποικιοκρατίας».

Η επίθεση Ερντογάν έρχεται τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων για είσοδο τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν.

Κύρια αιτία της κόντρας είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας. Η Ε.Ε. επιμένει ότι η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει πριν απελευθερωθούν οι βίζες, καθώς ως έχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό του ελεύθερου λόγου.

Μιλώντας νωρίτερα μετά από επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για τις θεωρήσεις, και κάλεσε την ευρωπαϊκή πλευρά να βρει μία νέα «φόρμουλα» ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Η απελευθέρωση θεωρήσεων θα επιτρέπει στους κατόχους βιομετρικών τουρκικών διαβατηρίων να μπαίνουν και να κινούνται στη Ζώνη Σένγκεν για έως τρεις μήνες. Δεν θα έχουν το δικαίωμα εργασίας ή μόνιμης διαμονής στην Ε.Ε.

Οι θεωρήσεις είναι ιδιαίτερα πολιτικά ευαίσθητο θέμα για τον κ. Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr