«Σκανδαλώδης» η καταδίκη των δημοσιογράφων στην Τουρκία

«Με αυτή τη σκανδαλώδη απόφαση η τουρκική δικαιοσύνη κατέστησε απόλυτα σαφή την πλήρη περιφρόνησή της για την ελευθερία του Τύπου», τόνισε ο Κρίστιαν Μιρ, επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στο Βερολίνο. Όπως υπογράμμισε, οι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική θα σκέπτονται στο εξής «τρεις φορές» προτού αναλάβουν το ρίσκο της δημοσίευσης πολιτικά ανεπιθύμητων ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV), οι χθεσινές καταδικαστικές αποφάσεις κατά των δύο δημοσιογράφων δεν θα πρέπει να μείνουν χωρίς διεθνείς επιπτώσεις. «Οι καταδικαστικές αποφάσεις απέδειξαν με δραστικό τρόπο ότι το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης ποδοπατείται στην Τουρκία», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Φρανκ Ύμπεραλ, επικεφαλής της DJV σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Τεκμήριο εκδικητικής δικαιοσύνης»

Παρόμοια ήταν και η εκτίμηση της αντιπροέδρου της γερμανικής βουλής και βουλευτού των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ. Κατά την γνώμη της, οι επίμαχες αποφάσεις «επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους γύρω από την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία». Όπως επισήμανε η ίδια, «υπό τον πρόεδρο Ερντογάν η χώρα εγκαταλείπει ολοένα πιο αισθητά τον δρόμο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, κατευθυνόμενη προς τον αυταρχισμό και την καταστολή». Σύμφωνα με την «πράσινη» πολιτικό, οι χθεσινές αποφάσεις συνιστούν τεκμήριο μιας «εκδικητικής δικαιοσύνης». Παρόμοια σφοδρή κριτική άσκησε και η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch, που επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι οι αποφάσεις «δείχνουν πως δικαστήρια στην Τουρκία ακολουθούν την εκστρατεία εκδίκησης του Ερντογάν εναντίον όσων ασκούν κριτική».

Η Σεβίμ Νταγκντελέν, βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στον τομέα των διεθνών σχέσεων, ζήτησε αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Τουρκία. Όπως υπογράμμισε, «η απόφαση πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την ΕΕ και τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αλλάξει ριζικά την πολιτική της έναντι της Τουρκίας».

Κριτική προς την Άγκυρα ήρθε και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε την τουρκική ηγεσία να υποστηρίξει «τα ανεξάρτητα και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης», τονίζοντας ότι αυτό συνιστά βασικό συστατικό κάθε δημοκρατικής, ανοικτής κοινωνίας. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι κάλεσε εκ μέρους των ΗΠΑ την Τουρκία να τηρεί τις συνταγματικές της δεσμεύσεις απέναντι στις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.

Μήνυμα αποφασιστικότητας από τους καταδικασθέντες

Ο αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ Τζαν Ντουντάρ και ο διευθυντής της ίδια εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιουλ καταδικάστηκαν χθες σε μια διεθνώς αμφιλεγόμενη δίκη σε ποινές κάθειρξης πέντε ετών και δέκα μηνών και πέντε ετών αντίστοιχα. Το δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη έκρινε τους δύο δημοσιογράφους ενόχους με την κατηγορία της δημοσίευσης απόρρητων εγγράφων.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον του Τζαν Ντουντάρ, μπροστά μάλιστα στις κάμερες που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο, χωρίς ωστόσο να τραυματίσει τον δημοσιογράφο. Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης ακινητοποιήθηκε και στη συνέχεια συνελήφθη.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, κατά της οποίας άσκησαν έφεση οι δύο δημοσιογράφοι, ο Τζαν Ντουντάρ δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του. «Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ως δημοσιογράφοι», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα αλλάξει «παρ' όλες τις προσπάθειες να μας κάνουν να σιωπήσουμε».
Πηγή: DW, dpa, afp, Άρης Καλτιριμτζής