«Aπλό πιόνι στην πολιτική σκακιέρα ο Νταβούτογλου»

H απομάκρυνση του Αχμέτ Νταβούτογλου από το πρωθυπουργικό αξίωμα δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις στην Τουρκία, υποστηρίζει η τουρκικής καταγωγής βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν. Κατά την άποψή της θα αποτελέσει την απαρχή μεγαλύτερης όξυνσης των αντιθέσεων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό που θα δώσει στον πρόεδρο Ερντογάν το πρόσχημα να κηρύξει νέες πρόωρες εκλογές και έτσι να συγκεντρώσει την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει την τροποποίηση του συντάγματος και την ενίσχυση της προεδρευόμενης δημοκρατίας.

«Δεν ήταν αυτοδύναμος πρωθυπουργός»


Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) η Σεβίμ Νταγκντελέν δεν υιοθετεί την εκτίμηση πως προηγήθηκε σκληρή αναμέτρηση δυνάμεων ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου, όπως περιγράφεται στον Τύπο. «Ασφαλώς και υπήρξε αντίθεση μεταξύ τους, αλλά δεν μπορούμε να την περιγράψουμε ως αναμέτρηση δυνάμεων για τον απλό λόγο ότι ο Νταβούτογλου δεν διαθέτει αυτοδύναμη ισχύ. Στο προεδρείο του κόμματος διαθέτει τελικά μόνο 3 από τις 50 ψήφους. Αυτό δείχνει ότι η υποστήριξη στον κομματικό μηχανισμό είναι περιθωριακή. Ο Νταβούτογλου ήταν πάντα ο πρόθυμος εκτελεστής των βουλών του Ερντογάν και δεν διέθετε ποτέ δικό του πολιτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμά του είχε πάντα την επικεφαλίδα ΄Ερντογάν».

Το πρόβλημα του Νταβούτογλου το τελευταίο διάστημα ήταν ότι ήθελε να κρατήσει τα προσχήματα ενός αυτόνομου πρωθυπουργού που παίρνει αυτόνομες αποφάσεις, σημειώνει η Νταγκντελέν. Και αυτό για τον τούρκο πρόεδρο ήταν υπρβολικό. «Για τον Ερντογάν, ο Νταβούτογλου δεν ήταν παρά ένας απλός στρατιώτης στην πολιτική σκακιέρα» σημειώνει.

Η Σεβίμ Νταγκντελέν, από το κόμμα «Η Αριστερά»
Η Σεβίμ Νταγκντελέν


«Δεν πρέπει να υλοποιηθεί η απελευθέρωση της βίζας»

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης για την ΕΕ, η τουρκικής καταγωγής βουλευτής της Αριστεράς, αναφέρεται στην απελευθέρωση της βίζας. Και παραπέμπει στην ανύπαρκτη ανεξάρτητη δικαιοσύνη. «Αναρωτιέμαι μήπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αφελής πιστεύοντας ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην Τουρκία ή έχει χάσει τα λογικά της. Θα έλεγα, ότι κάτω από αυτές τις εξελίξεις δεν πρέπει να υλοποιηθεί η απελευθέρωση της βίζας γιατί ο Ερντογάν θα το εκμεταλλευτεί για την προεκλογική του εκστρατεία, με άλλα λόγια, θα μετατραπεί σε προεκλογικό όχημα προς την 'προεδρευόμενη δικτατορία' του Ερντογάν».

Στοιχεία "προεδρευόμενης δικτατορίας" μπορεί κανείς να δει ήδη, υποστηρίζει η Σεβίμ Νταγκντελέν. Για παράδειγμα στην ποινικοποίηση της αντιπολίτευσης, με 49 από τους 59 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP να απειλούνται με άρση της ασυλίας τους. Στις εικόνες συγκρούσεων μέσα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση που έκαναν τελευταία τον γύρο του κόσμου. «Όλα αυτά», υποστηρίζει η Νταγκνταλέν «προετοιμάζουν την ατμόσφαιρα με στόχο την δημιουργία πλειοψηφίας για την τροποποίηση του Συντάγματος».
Πηγή: Πηγή DW: DLF / Σάντρα Σουλτς / Ειρήνη Αναστασοπούλου