Κλείσιμο

Γερμανία: Περιμένουμε πως η Τουρκία θα τηρήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό

Η Γερμανία περιμένει ότι η Τουρκία θα μείνει πιστή στη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση, παρά την αποχώρηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία, διαμήνυσε σήμερα Παρασκευή το Βερολίνο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της συμφωνίας και αυτό το περιμένουμε και από την τουρκική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γκέοργκ Στράιτερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Στράιτερ σημείωσε πως η καγκελάριος είχε «πολύ καλή» συνεργασία με τον κ. Νταβούτογλου και το Βερολίνο πιστεύει ότι αυτό θα συνεχιστεί και με τον διάδοχό του, ενώ επισήμανε ότι η συμφωνία για ανάσχεση των προσφυγικών ροών ήδη αποφέρει αποτελέσματα.

Η βιωσιμότητα της συμφωνίας για το προσφυγικό αναμένεται να κριθεί από την απελευθέρωση των θεωρήσεων, που θα επιτρέψει σε τούρκους πολίτες με βιομετρικά διαβατήρια να μπαίνουν ελεύθερα στη Ζώνη Σένγκεν για έως 90 ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την Τετάρτη την απελευθέρωση των visas για τούρκους πολίτες, αλλά μόνον εφόσον η Άγκυρα υλοποιήσει τα πέντε προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Ανάμεσά στις εκκρεμότητες βρίσκεται και η εναρμόνιση της τουρκικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για ζητήματα νομικής προστασίας της ελευθερίας του λόγου.

Μιλώντας σήμερα στην Άγκυρα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ είπε ότι η Τουρκία έχει υλοποιήσει όλα τα 72 προαπαιτούμενα και θα ρυθμίσει τα κενά που υπάρχουν – όπως τα βιομετρικά διαβατήρια – έως τον Ιούνιο. Η απόφαση για τις θεωρήσεις θα ληφθεί στα τέλη Ιουνίου από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και την Ευρωβουλή.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα των visas θα σταματήσει να δέχεται επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ένας από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας για το προσφυγικό, ανακοίνωσε την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία της Τουρκίας χθες Πέμπτη. Ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία και την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα εκλεγεί σε έκτακτο συνέδριο της παράταξης στις 22 Μαΐου.

Το τέλος της πρωθυπουργικής του θητείας μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια ήλθε μετά από την παρατεταμένη σύγκρουση που είχε με τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κύρια αιτία την επιθυμία του τελευταίου να αυξήσει δραματικά της εξουσίες της προεδρίας.
Πηγή: skai.gr