Μεγάλη αποδυνάμωση των Εργατικών στη Σκωτία στο πρώτο τεστ του Κόρμπιν

Η σημαντική αποδυνάμωση των Εργατικών σε Σκωτία και Ουαλία, με διατήρηση όμως των δυνάμεών τους στην Αγγλία, είναι το κύριο μήνυμα των χθεσινών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η καταμέτρηση σε πολλές περιοχές συνεχίζεται και τα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένονται ως το απόγευμα της Παρασκευής, όταν θα ανακοινωθεί και ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο Συντηρητικός Ζακ Γκόλντσμιθ και ο Εργατικός Σαντίκ Καν.

Πρόκειται για τις σημαντικότερες κάλπες στη Βρετανία έως τις γενικές εκλογές του 2020 και το αποτέλεσμα αναμένεται να επηρεάσει τη διάθεση του εκλογικού σώματος ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, όπου θα κριθεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εκλογές είναι όμως και η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον νέο ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δέχεται σκληρή κριτική από την κεντρώα πτέρυγα της παράταξής του για τις ριζοσπαστικές θέσεις του.

Εργατική υποχώρηση στη Σκωτία, διατήρηση στην Αγγλία

Στη Σκωτία, όπου οι εκλογές αφορούν πολλές έδρες του αποδυναμωμένου τοπικού κοινοβουλίου, οι Εργατικοί προβλέπεται ότι θα πέσουν στην τρίτη θέση, πίσω και από τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον. Έως την τελευταία δεκαετία η Σκωτία ήταν ένα από τα προπύργια των Εργατικών και η συνεχιζόμενη παρακμή τους δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις προοπτικές τους στις γενικές εκλογές.

Οι κάλπες στη Σκωτία επιβεβαίωσαν την κυριαρχία του Εθνικού Κόμματος, το οποίο αναμένεται να κερδίσει περισσότερες από 50 έδρες, από τις 73 που «παίζονται». Η επικεφαλής της παράταξης, Νίκολα Στέρτζον, έχει καταστήσει σαφές πως σε περίπτωση Brexit θα ζητήσει νέο δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ουαλία, το ποσοστό των Εργατικών πέφτει κατά σχεδόν 8% και μπορεί να χρειαστούν την υποστήριξη άλλων κομμάτων ώστε να έχουν πλειοψηφία στην τοπική Βουλή.

Στην Αγγλία ωστόσο, οι Εργατικοί φαίνεται να διατηρούν τις δυνάμεις τους και τις θέσεις τους σε πολλές δημοτικά συμβούλια. Με σχεδόν το 50% καταμετρημένο, το κόμμα έχει χάσει 28 έδρες συμβούλων.

Μιλώντας στο BBC, ο κύριος εσωκομματικός επικριτής του κ. Κόρμπιν, βουλευτής Τζον Μαν, παραδέχτηκε πως οι Εργατικοί «κρατούν» τις δυνάμεις τους στην Αγγλία. Τόνισε όμως πως «θα έπρεπε να κερδίζουμε με μεγάλη διαφορά», με δεδομένη την πολιτική της Συντηρητικής κυβέρνησης. «Θα έπρεπε να πηγαίνουμε δραματικά καλύτερα από αυτό», είπε.
Πηγή: skai.gr