Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη και ο αρχιτέκτονας της αποπομπής Ρούσεφ

Όλο και βαθαίνει η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη Βραζιλία.

Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου διέταξε να τεθεί προσωρινά σε διαθεσιμότητα ο Πρόεδρος της κάτω Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, με την κατηγορία ότι παρεμπόδισε έρευνες γύρω από την εμπλοκή του στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ως επίκεντρο την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Οι εισαγγελικές Αρχές υποπτεύονται ότι ο κ. Κούνια έλαβε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες στο πλαίσιο του αχανούς δικτύου «μαύρου» χρήματος που είχε δημιουργηθεί γύρω από τις συμβάσεις και τη λειτουργία της Petrobras. Οι μίζες φέρεται να κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούσε κρυφά στην Ελβετία. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

Η έρευνα σε βάρος του κ. Κούνια έχει μεγάλη πολιτική βαρύτητα, καθώς είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της προσπάθειας αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία κατηγορείται ότι έκρυψε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 με χρήματα από κρατικές τράπεζες.

Η κ. Ρούσεφ έχει χαρακτηρίσει τον κ. Κούνια ως έναν από τους «ηγέτες του πραξικοπήματος» εναντίον της. Οπαδοί της προέδρου υποστηρίζουν ότι ο κ. Κούνια κινείται εναντίον της επειδή αυτή αρνήθηκε να παρέμβει ώστε να τερματισθούν οι έρευνες σε βάρος του.

Υπό την ηγεσία του κ. Κούνια, η κάτω Βουλή έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για αποπομπή της κ. Ρούσεφ από την προεδρία. Αν την επόμενη εβδομάδα και η Γερουσία ψηφίσει υπέρ της αποπομπής, τότε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Βραζιλίας θα τεθεί σε διαθεσιμότητα για 180 ημέρες και θα οδηγηθεί σε δίκη.

Σε περίπτωση που η κ. Ρούσεφ αποπεμφθεί από τον προεδρικό θώκο, ο κ. Κούνια θα είναι ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής, πίσω από τον σημερινό αντιπρόεδρο Μιχέλ Τέμερ, ο οποίος επίσης κινδυνεύει με αποπομπή για παρόμοιες κατηγορίες με την κ. Ρούσεφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, η κ. Ρούσεφ ορκίστηκε ότι θα συνεχίσει να «μάχεται» για να επιστρέψει στην κυβέρνηση ακόμα κι αν η Γερουσία εγκρίνει την παραπομπή της σε δίκη.

Παρά ταύτα, η ίδια η πρόεδρος Ρούσεφ βρίσκεται κοντά στο μάτι του κυκλώνα του σκανδάλου Petrobras. Πέραν του ότι υπηρετούσε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας την εποχή που δόθηκαν οι περισσότερες μίζες, βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Τετάρτη ότι ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο έρευνα σε βάρος της με την κατηγορία ότι παρακώλυσε τη δικαιοσύνη.

Η έρευνα φέρεται να σχετίζεται με την αμφιλεγόμενη απόφασή της να διορίσει ως προσωπάρχη της κυβέρνησης τον προκάτοχο και μέντορά της Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος επίσης ερευνάται για εμπλοκή στην υπόθεση Petrobras. Η τοποθέτηση του κ. Λούλα στην κυβέρνηση τον προστατεύει από όλες τις έρευνες, πλην αυτών που διατάσσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η πολιτική διαφθορά είναι ένα από τα βαθύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Transparencia Brasil, που μάχεται κατά της διαφθοράς, περισσότερα από τα μισά μέλη του Κογκρέσου αντιμετωπίζουν κατηγορίες που κυμαίνονται από εκλογική νοθεία έως και ανθρωποκτονία.
Πηγή: skai.gr