Κλείσιμο

Κρίσιμες επαφές Μέρκελ, Ρέντσι, Τουσκ και Γιούνκερ στη Ρώμη

Στη Ρώμη είναι στραμμένα τα πολιτικά βλέμματα της Ευρώπης, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρχίζουν από σήμερα διήμερη επίσκεψη στην «αιώνια πόλη» για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης αναμένεται να βρεθεί η προσφυγική κρίση, με τον κ. Ρέντσι να ανησυχεί ότι η αναθέρμανση του θαλάσσιου διαδρόμου μεταξύ Λιβύης και Σικελίας θα φέρει χιλιάδες πρόσφυγες στις ιταλικές ακτές τους θερινούς μήνες.

Επιπλέον, η Ιταλία φοβάται ότι μπορεί να βρεθεί στην ίδια θέση με την Ελλάδα και να υποχρεωθεί να φιλοξενήσει τις νέες αφίξεις, σε περίπτωση που η γειτονική Αυστρία αποφασίσει να επιβάλει ελέγχους στο συνοριακό Πέρασμα του Μπρένερ, στις Άλπεις.

Σχεδόν 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει από τις αρχές του έτους στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το μπαράζ επαφών θα αρχίσει στις 15:00 ώρα Ελλάδος με συνάντηση του κ. Ρέντσι με την κ. Μέρκελ. Στις 19:30 θα υπάρξει δημόσια συζήτηση του ιταλού πρωθυπουργού με τον κ. Τουσκ, τον κ. Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

Το πάνελ θα φιλοξενηθεί στο κτήριο όπου το 1957 υπογράφηκε η ιστορική Συνθήκη της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, προπάτορας της Ε.Ε.

Την Παρασκευή, η κ. Μέρκελ και οι ηγέτες της Ε.Ε. θα έχουν συναντήσεις με τον πάπα Φραγκίσκο.
Πηγή: skai.gr