Κλείσιμο

Κρίσιμες δημοτικές εκλογές σε Λονδίνο και Βρετανία υπό τη σκιά του Brexit

Στις κάλπες συρρέουν σήμερα Πέμπτη εκατομμύρια Βρετανοί για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε πολλές πόλεις, με μεγαλύτερο έπαθλο τη δημαρχία του Λονδίνου.

Το αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση του εκλογικού σώματος πριν το επερχόμενο δημοψήφισμα για παραμονή ή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που απέχει πλέον λιγότερο από οκτώ εβδομάδες.

Παράλληλα, οι εκλογές αποτελούν πρόκληση τόσο για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που επιδιώκει να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο πριν το δημοψήφισμα, όσο και για το νέο ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αντιμετωπίζει την πρώτη εκλογική του δοκιμασία ως επικεφαλής.

Στο Λονδίνο, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη θέση του δημάρχου είναι ο Συντηρητικός Ζακ Γκόλντσμιθ και ο Εργατικός Σαντίκ Καν. Η προεκλογική εκστρατεία έχει σημαδευτεί από δυσφημιστικές διαφημίσεις, με τον κ. Γκόλντσμιθ να υποστηρίζει πως ο αντίπαλός του, που είναι μουσουλμάνος, έχει σχέσεις με εξτρεμιστές.

Οι δύο υποψήφιοι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετους βίους. Ο κ. Καν είναι γιος πακιστανού μετανάστη και διεκδικεί να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της αγγλικής πρωτεύουσας. Ο κ. Γκόλντσμιθ, γνωστός για τις οικολογικές ανησυχίες του, είναι γόνος ενός εκ των πλουσιότερων οικογενειών της Βρετανίας.

Εκλογές γίνονται και για την τοπική Βουλή της Σκωτίας, όπου το Εθνικό Κόμμα επιδιώκει να ενισχύσει την κυριαρχία του.

Και σε αυτή την περίπτωση οι κάλπες στήνονται υπό τη σκιά του Brexit, καθώς η πρώτη υπουργός Νίκολα Στέρτζον έχει διαμηνύσει ότι εάν η Αγγλία ψηφίσει για έξοδο από την Ε.Ε. τότε η Σκωτία θα επιζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: skai.gr