Κάμερον: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ απέχει ακόμα δεκαετίες

Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. απέχει ακόμα δεκαετίες, εκτίμησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κάμερον που εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, δε νομίζω ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. βρίσκεται έστω στο ελάχιστο στα χαρτιά. Δε νομίζω ότι θα γίνει για δεκαετίες ακόμα», είπε στα μέλη της επιτροπής ο κ. Κάμερον, χρησιμοποιώντας παρόμοια έκφραση με αυτή που είχε χρησιμοποιήσει προ δύο μηνών ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν για να πει ότι η τουρκική ένταξη δε θα συμβεί σύντομα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επιχείρησε με τον τρόπο αυτό να αποκρούσει το επιχείρημα των υποστηρικτών του Brexit ότι η παραμονή στην Ε.Ε. κρύβει κινδύνους για τη Βρετανία, όπως το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης 80 εκατομμυρίων Τούρκων όταν η χώρα τους γίνει μέλος της Ένωσης.

«Νομίζω ότι αν θέλετε τα δεδομένα, αυτά είναι ότι απαιτείται ομοφωνία όλων των ευρωπαϊκών μελών. Οι Γάλλοι, για παράδειγμα, έχουν πει ότι θα κάνουν δημοψήφισμα [για την ένταξη της Τουρκίας]», πρόσθεσε.

Η δήλωση Κάμερον
έγινε λίγες ώρες μετά από την εισήγηση της Κομισιόν να απελευθερωθεί η βίζα για Τούρκους υπηκόους εντός της ζώνης Σένγκεν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, με ορισμένους υποστηρικτές του Brexit να προειδοποιούν ότι η Βρετανία θα μπορούσε σύντομα να κατακλυστεί από Τούρκους μετανάστες.

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία ούτως ή άλλως δεν είναι μέλος της Ζώνης Σένγκεν. Επιπλέον, η απελευθέρωση των θεωρήσεων αφορά μόνο παραμονή έως και 90 ημέρες στην Ευρώπη, και δεν θα δίνει σε τούρκους πολίτες δικαίωμα μόνιμης εργασίας ή κατοικίας στην Ε.Ε.

Ωστόσο, ο κ. Κάμερον προσπάθησε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου: «Θα έλεγα πολύ ξεκάθαρα στον κόσμο, αν η ψήφος σας σε αυτό το δημοψήφισμα επηρεάζεται από κάποιον προβληματισμό για την τουρκική ένταξη στην Ε.Ε., μην το σκέφτεστε. Δε βρίσκεται στο ελάχιστο στα χαρτιά κάτι τέτοιο. Δεν αποτελεί ζήτημα σε αυτό το δημοψήφισμα και δε θα έπρεπε να αποτελεί».

Από την Άγκυρα το 2010 ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει ότι θα παρέμενε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο