Προειδοποίηση ΟΗΕ: Εκεχειρία στο Χαλέπι, ή ακόμη 400.000 πρόσφυγες

Εάν η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός στην πόλη του Χαλεπιού, περίπου 400.000 άνθρωποι ενδέχεται να τραπούν σε φυγή προς την Τουρκία για να διαφύγουν από τις εχθροπραξίες, προειδοποίησε την Τετάρτη ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Η εναλλακτική (σε μια επιτυχία των διαπραγματεύσεων με στόχο την εφαρμογή εκεχειρίας στο Χαλέπι) θα ήταν καταστροφική, καθώς μπορεί να δούμε 400.000 ανθρώπους να κινούνται προς τα τουρκικά σύνορα», είπε ο ντε Μιστούρα μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό και της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό επέρριψε νωρίτερα για άλλη μια φορά την ευθύνη για την επανέναρξη των εχθροπραξιών στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως φοβάται ότι όλες οι ελπίδες περί διευθέτησης της σύρραξης στη Συρία, που δημιούργησε η εκεχειρία η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, θα εξατμιστούν.

«Εάν η κατάπαυση του πυρός δεν εφαρμοστεί αμέσως, τις ώρες που έρχονται, στο Χαλέπι, τότε όλα θα καταρρεύσουν, κάθε ελπίδα είχαμε για την ειρηνευτική διαδικασία θα χαθεί», προειδοποίησε ο Ερό, χαρακτηρίζονται τον τερματισμό της σύρραξης μια θεμελιώδη «ανάγκη για τους Σύρους».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξει επιστροφή στη Γενεύη (για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις) εάν η κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι και γύρω από αυτό δεν τηρηθεί».

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα είπε ότι ακόμη «πιστεύει στη διαδικασία της Γενεύης», αλλά για να συνεχιστεί «πρέπει να δούμε ιδίοις όμμασι ότι η παύση των εχθροπραξιών εφαρμόζεται εκ νέου». «Η δοκιμασία είναι το Χαλέπι», πρόσθεσε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Συρία.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία συνήψαν χθες μια συμφωνία για την επέκταση της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία στην πόλη του Χαλεπιού, όπου καταγράφονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τους αντάρτες, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εκεχειρία αυτή
«τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 00:01» τοπική ώρα «στην επαρχία του Χαλεπιού, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Χαλεπιού», και «είδαμε μια γενική μείωση της βίας σε αυτές τις περιοχές, παρότι υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο περί συνέχισης των μαχών σε ορισμένες τοποθεσίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ