ΟΗΕ: Η συριακή κυβέρνηση εμποδίζει τη διανομή βοήθειας

Η κυβέρνηση της Συρίας απορρίπτει τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για τη διανομή βοήθειας σε 905.000 ανθρώπους περιλαμβανομένων των κατοίκων του Χαλεπιού, της πόλης που βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο πρόεδρος της ειδικής ομάδας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Γιαν Έγκελαντ.

«Φαίνεται πως έχουμε νέες εν δυνάμει πολιορκούμενες περιοχές, έχουμε εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια που δεν μπορούν να μεταβούν στο Χαλέπι», είπε ο Έγκελαντ στους δημοσιογράφους έπειτα από μια εβδομαδιαία συνάντηση των κρατών που υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία.

Η πρώτη σημαντική εκεχειρία στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, που υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο αλλά έχει ουσιαστικά καταρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες, με το Χαλέπι να βρίσκεται στο επίκεντρο των εχθροπραξιών.

Η ειδική ομάδα για την ανθρωπιστική βοήθεια της οποίας προεδρεύει ο Έγκελαντ είχε κάποια επιτυχία στη διάνοιξη διόδων για την παροχή βοήθειας τον Απρίλιο, διασφαλίζοντας την παροχή βοήθειας στο 40% των ανθρώπων που διαβούν σε πολιορκημένες περιοχές στη Συρία, σε σχέση με το 5% στο σύνολο του 2015.

Έχει επίσης επιβλέψει σε 22 ρίψεις βοήθειας από αέρος στην ανατολική πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ όπου 110.000 άνθρωποι πολιορκούνται από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είπε ο Έγκελαντ, από 200.000 που είχαν εγκλωβιστεί εκεί σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις.
Ωστόσο η πρόοδος έχει σταματήσει και οι εκκλήσεις στη συριακή κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως στις αυτοκινητοπομπές βοήθειας σε έξι εναπομείνασες πολιορκούμενες περιοχές τον Μάιο έχουν εν πολλοίς πέσει στο κενό.

«Πήραμε μια απάντηση που δεν είναι καλή είδηση», είπε ο Έγκελαντ. «Οι μισές από τις περιοχές που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο του Μαΐου δεν έγιναν αποδεκτές, ανάμεσά τους και το ανατολικό Χαλέπι». Αυτό το τμήμα της πόλης τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έθεσε σημαντικές προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας σε ένα άλλο 25% των ανθρώπων τους οποίους ήλπιζαν να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ο Έγκελαντ.

Μεταξύ εκείνων των περιοχών για τις οποίες υπάρχει μερική έγκριση είναι η πόλη Νταράγια, όπου 4.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 500 παιδιά, βρίσκονται «στο χείλος της λιμοκτονίας». Η κυβέρνηση είπε ότι βρεφικό γάλα και σχολικές προμήθειες μπορούν να διανεμηθούν, είπε ο Έγκελαντ.

«Αλλά σε κάποιο βαθμό είναι μια βελτίωση – η κυβέρνηση δήλωνε νωρίτερα πως στην Νταράγια υπάρχουν μόνο τρομοκράτες και τώρα παραδέχεται πως υπάρχουν εκεί παιδιά».

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει την κυβέρνηση Άσαντ να αλλάξει στάση και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας χωρίς όρους σε όλες τις περιοχές για τις οποίες είτε έχει αρνηθεί είτε έχει δώσει μόνο εν μέρει το πράσινο φως, είπε.
Πηγή: skai.gr