Κλείσιμο

Αποχωρούν από την Πράσινη Ζώνη οι διαδηλωτές της Βαγδάτης

Την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης ανακοίνωσαν οι διαδηλωτές που χθες Σάββατο εισέβαλαν στην πολιτική «καρδιά» της ιρανικής πρωτεύουσας και κατέλαβαν μέρος της Βουλής.

Το οργισμένο πλήθος εισέβαλε στο κοινοβούλιο ώστε να διαμαρτυρηθεί για τις καθυστερήσεις που εμποδίζουν την προώθηση μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και την αντικατάσταση ορισμένων υπουργών με τεχνοκράτες.

Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τους συγκεντρωμένους ήταν η απόφαση του Προέδρου της Βουλής Σαλίμ αλ-Τζουμπούρι να αναστείλει τις κοινοβουλευτικές εργασίες της Πέμπτης πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού των τεχνοκρατών υπουργών.

Λίγη ώρα πριν την απόφαση των διαδηλωτών να διαλυθούν ο πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι κι άλλοι πολιτικοί ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της βαθιάς πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.

Νωρίτερα πάντως ο κ. αλ-Αμπάντι είχε ζητήσει τη σύλληψη και τη δίωξη των εισβολέων.

Οι διαδηλωτές είναι υποστηρικτές του ισχυρού σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ, ο οποίος έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τον πολιτικό κόσμο για έλλειψη βούλησης στην πάταξη της διαφθοράς, και υποστηρίζει τον σχηματισμό τεχνοκρατικής κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr