Μανιφέστο που απορρίπτει το Ισλάμ ψήφισε η γερμανική δεξιά

Μανιφέστο που κηρύσσει ότι «το Ισλάμ δεν είναι τμήμα της Γερμανίας» και είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα υπερψήφισε το μεσημέρι της Κυριακής το ετήσιο συνέδριο του αντι-μεταναστευτικού κόμματος δεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ζητώντας παράλληλα κατάργηση των μιναρέδων και της μπούρκας στη χώρα.

Ενισχυμένο από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, το AfD έχει πετύχει μόλις σε τρία χρόνια ύπαρξης να κερδίσει έδρες στα κοινοβούλια οκτώ εκ των 16 κρατιδίων της Γερμανίας, και πλέον ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εκλογές του 2017, όπου θα διεκδικήσει για πρώτη φορά την είσοδό του στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Το AfD έχει παλαιότερα προτείνει σφράγισμα των γερμανικών συνόρων. Ωστόσο, στο μανιφέστο δεν περιλαμβάνεται κάποια κατηγορηματική απόρριψη της μετανάστευσης, αλλά μία πιο διπλωματική αναφορά ότι το κόμμα δέχεται ανθρώπους που έχουν προσόντα και θέλουν να αφομοιωθούν στην κοινωνία.

«Το Ισλάμ είναι ξένο σε εμάς και για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να επικαλεστεί την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας στον ίδιο βαθμό με τον Χριστιανισμό», δήλωσε στο συνέδριο υπό χειροκροτήματα ο Χανς-Τόμας Τιλσνάιντερ, βουλευτής του κόμματος στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ.

Ορισμένοι σύνεδροι πρότειναν μία πιο ελαστική διατύπωση για το ζήτημα του Ισλάμ – «να σταματήσουμε τον ισλαμισμό αλλά να επιζητήσουμε διάλογο με το Ισλάμ» – όμως η πρότασή τους απορρίφθηκε με ηχηρές αποδοκιμασίες από τους περίπου 2.000 συμμετέχοντες.

Η αίθουσα του συνεδρίου ήταν διακοσμημένη με λάβαρα που έφεραν το σύνθημα «Γενναιότητα, Αλήθεια, Γερμανία».

Η Χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος Μέρκελ, που έχει πληγεί σε σειρά τοπικών εκλογών από την άνοδο του AfD, έχει καταστήσει σαφές ότι το γερμανικό Σύνταγμα εγγυάται την ισότητα όλων των θρησκειών και ότι το Ισλάμ αποτελεί μέρος της γερμανικής κοινωνίας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στις κάλπες του 2017 το AfD μπορεί να αναδειχτεί τρίτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία, με το ποσοστό του να είναι σήμερα στο 13% με 14%. Η κ. Μέρκελ έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD.
Πηγή: skai.gr