Κλείσιμο

Πολύνεκρη επίθεση εναντίον σιιτών προσκυνητών στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν στο Ιράκ αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη κοντά σε ομάδα σιιτών προσκυνητών στη νότια Βαγδάτη.

Το αυτοκίνητο-βόμβα ήταν τοποθετημένο σε δρόμο που χρησιμοποιείται από σιίτες πιστούς όταν βαδίζουν προς το μνημείο του ιμάμη Μούσα Καντίμ για τις ετήσιες τελετές μνήμης προς τιμήν του. Ο Μούσα Καντίμ, που πέθανε το 799 μΧ, είναι ο έβδομος από τους 12 ιμάμηδες του σιιτικού Ισλάμ, τους οποίους όμως δεν αναγνωρίζει η σουνιτική πίστη.

Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις στοχεύοντας σιιτικά τεμένη και συνοικίες, καθότι θεωρεί τους σιίτες αιρετικούς.

Χιλιάδες πιστοί αναμένεται να συρρεύσουν στο μνημείο του Μούσα Καντίμ μέσα στις επόμενες ημέρες για το ετήσιο προσκύνημα.

Και οι περσινές εκδηλώσεις είχαν σημαδευτεί από αιματηρές επιθέσεις, με 13 σιίτες πιστούς να χάνουν τη ζωή τους. Τέσσερις ακόμα άνθρωποι, μέλη της σουνιτικής κοινότητας, σκοτώθηκαν ως αντίποινα όταν οργισμένος όχλος πυρπόλησε τα σπίτια τους και ένα σουνιτικό θρησκευτικό κτήριο.
Πηγή: skai.gr