Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά τις νέες προκλήσεις της Β. Κορέας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει το θέμα της Βορείου Κορέας, σύμφωνα το Γαλλικό Πρακτορείο λίγες ώρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ προσπάθησε να εκτοξεύσει δύο βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

Η συνεδρίαση συγκλήθηκε μετά αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών κι εν μέσω φόβων πως ο Βορράς, πέρα από τις αποτυχημένες βαλλιστικές δοκιμές, ετοιμάζει και την πέμπτη του πυρηνική δοκιμή.

Τις τελευταίες ημέρες η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να εκτοξεύσει μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικό πύραυλο, αψηφώντας προκλητικά τις αυστηρές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ.

Και στις τρεις αποτυχημένες δοκιμές ο Βορράς εκτιμάται ότι χρησιμοποίησε βλήματα τύπου Musudan, ο οποίος δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ με επιτυχία όμως θεωρητικά μπορεί να πλήξει τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, ακόμα και το αμερικανικό νησί του Γκουάμ.

Οι εκτοξεύσεις έχουν και πολιτική διάσταση, καθώς έλαβαν χώρα λίγες μέρες πριν το συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών, που αρχίζει στις 6 Μαΐου, και όπου αναμένεται να εκθειαστεί το έργο του νεαρού ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν.

Ο Κιμ έχει καλέσει για ενίσχυση του πυρηνικού και πυραυλικού οπλοστασίου της Πιονγκγιάνγκ και σε γενικές γραμμές έχει ακολουθήσει μία προκλητική εξωτερική πολιτική έναντι τόσο της Νοτίου Κορέας όσο και των ΗΠΑ.


Πηγή: skai.gr