Γεωργία: Πέντε συλλήψεις για διακίνηση ραδιενεργού ουρανίου αξίας $3 εκ.

Πέντε διακινητές που προσπαθούσαν να πουλήσουν ραδιενεργό ουράνιο αξίας τριών εκατομμυρίων δολαρίων συνέλαβαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γεωργίας.

Οι Αρχές δεν ανέφεραν πώς οι συλληφθέντες κατάφεραν να αποκτήσουν τα 1,665 κιλά ουρανίου που βρέθηκαν στην κατοχή τους, ούτε αν είχαν βρει αγοραστή.

Οι πέντε συλληφθέντες, όλοι γεωργιανοί υπήκοοι, προφυλακίστηκαν και αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης πέντε έως δέκα ετών αν κριθούν ένοχοι.

Ο επιθεωρητής της υπηρεσίας ασφαλείας Σάβλε Μοτιασβίλι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως το ραδιενεργό υλικό που είχαν στην κατοχή τους οι πέντε διακινητές μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη ζωή και την υγεία σε περιπτώσεις απευθείας και παρατεταμένης έκθεσης, λόγω της ακτινοβολίας γάμμα.

Τα τελευταία χρόνια οι γεωργιανές υπηρεσίες ασφάλειας έχουν αποτρέψει αρκετές απόπειρες πώλησης ουρανίου και άλλων ραδιενεργών υλικών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, έξι Γεωργιανοί και Αρμένιοι συνελήφθησαν όταν επιχείρησαν να πουλήσουν ποσότητα του ισοτόπου Ουράνιο 238 αξίας, 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Γεωργία, όπως και άλλα μέλη της πάλαι πότε Σοβιετικής Ένωσης, αποτελούν παραδοσιακά πηγή ανησυχίας λόγω των ποσοτήτων ραδιενεργού υλικού που ενδεχομένως δεν φυλάσσεται με τον καλύτερο τρόπο.

Με την άνοδο του εξτρεμισμού και του τζιχαντισμού υπάρχουν επίσης φόβοι ότι ακραίες τρομοκρατικές οργανώσεις θα επιδιώξουν να αποκτήσουν τέτοιου είδους υλικά ώστε να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα.
Πηγή: skai.gr