Επιπλέον μέτρα θέλουν Γαλλία και Γερμανία για την ελεύθερη είσοδο Τούρκων στην ΕΕ

δΑυστηρές δικλίδες ασφαλείας που θα επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μπλοκάρει την ελεύθερη είσοδο Τούρκων στη Ζώνη Σένγκεν ακόμα κι αν απελευθερωθούν οι θεωρήσεις για τα τουρκικά διαβατήρια εξετάζουν η Γερμανία και η Γαλλία, όπως μεταδίδουν η «Wall Street Journal» και το πρακτορείο Reuters.

Στις 4 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την επίσημη θέση της για το αν η Άγκυρα έχει εκπληρώσει τα 72 προαπαιτούμενα που θα επιτρέψουν την ελεύθερη είσοδο σχεδόν 80 εκατομμυρίων Τούρκων στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη είναι προβληματισμένα από την προοπτική μαζικής εισροής τούρκων πολιτών στη Γηραιά Ήπειρο, με το Βερολίνο και το Παρίσι να έχουν καταθέσει προτάσεις που ουσιαστικά θα επιτρέπουν στην Ε.Ε. να αναστέλλει την ελεύθερη είσοδο γρήγορα.

Το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο ήδη προβλέπει αναστολή των ελεύθερων θεωρήσεων για διάφορους λόγους, όπως στην που περίπτωση μεγάλος αριθμός πολιτών από μία τρίτη χώρα – όπως η Τουρκία – παραμένει παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όμως, Γερμανία και Γαλλία εκτιμούν ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Σύμφωνα με τη WSJ, οι γαλλογερμανικές προτάσεις ουσιαστικά θα αυξάνουν δραματικά την δύναμη των κρατών-μελών να αναστέλλουν τη συμφωνία για ελεύθερη είσοδο Τούρκων στο έδαφός τους, μειώνοντας αντίστοιχα τις εξουσίες της Κομισιόν.

Με το προτεινόμενο μοντέλο, μόνο πλειοψηφία των κρατών-μελών θα μπορεί να εμποδίσει την αναστολή μίας συμφωνίας για ελεύθερη είσοδο. Η ανατολή θα διαρκεί για έξι μήνες.

Επιπλέον, θα διευρύνεται σημαντικά η λίστα των πιθανών αιτιών που θα μπορούν να προκαλέσουν αναστολή μίας συμφωνίας.
Πηγή: skai.gr