Πάπας: Δάκρυσα όταν είδα τις ζωγραφιές των προσφυγόπουλων

Σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στην Λέσβο, όπου πήρε μαζί του Σύρους πρόσφυγες στο αεροπλάνο της επιστροφής, μίλησε ο πάπας Φραγκίσκος για τις στιγμές που έζησε στη διάρκεια της 5ωρης παραμονής του στο νησί.

«Σε αυτόν τον καταυλισμό προσφύγων σε έπιαναν τα κλάματα με αυτά τα παιδιά. Έφερα μαζί μου ζωγραφιές τους για να σας τις δείξω. Μου έδωσαν πολλές. Κοιτάξτε αυτήν. Τι θέλουν τα παιδιά; Ειρήνη, διότι υποφέρουν. Είναι αλήθεια ότι κάνουν μαθήματα στον καταυλισμό αλλά κοιτάξτε τι έχουν δει. Έχουν δει ένα παιδί να πνίγεται. Αυτό αποτυπώνεται για πάντα στην καρδιά τους. Σήμερα ήταν μια μέρα για να κλαίμε», είπε συγκινημένος ο πάπας δείχνοντας ζωγραφιές των προσφυγόπουλων.

Εξήγησε επίσης τους λόγους που πήρε μαζί του στο Βατικανό τρεις οικογένειες Σύρων μουσουλμάνων. «Δεν επέλεξα ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς. Aυτές οι τρεις οικογένειες είχαν τα χαρτιά τους τακτοποιημένα και έτοιμα. Σε μια πρώτη λίστα, ήταν δύο χριστιανικές οικογένειες, αλλά δεν είχαν τακτοποιημένα τα χαρτιά τους. Δεν πρόκειται συνεπώς για κάποιο προνόμιο. Αυτοί οι δώδεκα είναι όλοι παιδιά του Θεού και προέκρινα τα παιδιά του Θεού», είπε.

O πάπας διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας πολιτικός υπολογισμός στην επιχείρηση αυτή, το ταξίδι αυτό είναι ένα ανθρώπινο, ανθρωπιστικό διάβημα».

Την ιδέα να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με πρόσφυγες,
η οποία είχε κρατηθεί μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή, σκέφτηκαν, όπως είπε, συνεργάτες του την περασμένη εβδομάδα και εκείνος δέχθηκε αμέσως.

«Όλα έγιναν με όλους τους τύπους. Οι τρεις κυβερνήσεις, του Βατικανού, της Ιταλίας και της Ελλάδας, ήταν σύμφωνες και έδωσαν τη βίζα», σημείωσε. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Ιταλία ο Ποντίφικας κατέβηκε από το αεροπλάνο και υποδέχθηκε πρώτος τους 12 Σύρους πρόσφυγες.

Πηγή: skai.gr