Κλείσιμο

Αβραμόπουλος - PNR: Ιστορικό ψήφισμα κατά της τρομοκρατίας

Μετά την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της οδηγίας PNR -η οποία αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέμηση τρομοκρατικών ενεργειών και σοβαρών εγκλημάτων- ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μία ιστορική ψηφοφορία και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.

Τα δεδομένα PNR είναι πληροφορίες που παρέχονται από τους επιβάτες και συλλέγονται από τους αερομεταφορείς κατά την ολοκλήρωση της κράτησης και του check-in. Τέτοιες πληροφορίες είναι οι ημερομηνίες ταξιδίου, το δρομολόγιο, πληροφορίες για το εισιτήριο, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας, πληροφορίες για τις αποσκευές και πληροφορίες για τους τρόπους πληρωμής.

Η δημιουργία ενός συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων PNR που θα λαμβάνονται από τους αερομεταφορείς σε κάθε κράτος-μέλος και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών αναμένεται να εξασφαλίσει μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών και θα ελαχιστοποιήσει τα κενά ασφάλειας.

Το επόμενο βήμα είναι η τυπική έγκριση της οδηγίας από το Συμβούλιο και ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τα κράτη-μέλη να επισπεύσουν την εφαρμογή της Οδηγίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο «κυριάρχησε η ευθύνη και η λογική» και το γεγονός ότι η πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν συντριπτική «δικαιώνει τις προσπάθειες μηνών να ανατρέψουμε μια λανθασμένη και αντιπαραγωγική νοοτροπία ότι η πολιτική ασφάλειας χαράσσεται σε εθνικό μόνο επίπεδο αλλά και πως η ασφάλεια δεν μπορεί να συνδυαστεί με το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών».

Σύμφωνα με τον Έλληνα Επίτροπο η υιοθέτηση της οδηγίας δείχνει ότι μόνο με την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών, τη συνεργασία και κυρίως την εμπιστοσύνη μεταξύ κρατών-μελών θα καταστεί δυνατή μια κοινή απάντηση στην τρομοκρατία.

Πηγή: skai.gr