Δυσαρέσκεια Γιούνκερ για την τουρκική αντίδραση σε γερμανική σάτιρα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την Τετάρτη τη λύπη του για τη στάση των τουρκικών αρχών στην αντιπαράθεσή τους με τη Γερμανία μετά τη μετάδοση ενός σατιρικού τραγουδιού και την απαγγελία ενός σατιρικού ποιήματος για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 29 Μαρτίου, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Τουρκία Μάρτιν 'Ερντμαν είχε κληθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη μετάδοση ενός σατιρικού τραγουδιού από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR, το οποίο κρίθηκε προσβλητικό για το πρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας.

'Εκτοτε η αντιπαράθεση για την ελευθερία της έκφρασης εντάθηκε, και οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας είναι τεταμένες, μετά την απαγγελία ενός ποιήματος, πιο αιχμηρού, στη δημόσια γερμανική τηλεόραση για τον Ερντογάν.

«Δεν μπορώ καθόλου να καταλάβω γιατί ένας Γερμανός πρεσβευτής καλείται στο υπουργείο Εξωτερικών λόγω ενός τραγουδιού, σίγουρα απαράδεκτου», είπε ο Γιούνκερ μιλώντας στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. «Αυτό δεν μας φέρνει κοντά στην Τουρκία, αλλά το αντίθετο, μας απομακρύνει».

Χθες και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα της, ενώ η κυβέρνησή της αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες επί του τουρκικού αιτήματος για άσκηση ποινικών διώξεων σε σχέση με την τελευταία τηλεοπτική σάτιρα.

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάλεσε επίσης την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης στην Ευρώπη μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε για τους μετανάστες. «Περιμένουμε από τον Ερντογάν να σεβαστεί τις αξίες μας», δήλωσε.
Πηγή: skai.gr