Στενή παρακολούθηση της ΕΕ στην Άγκυρα για «τυχόν καταχρήσεις» στο προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί στενά εάν η Τουρκία προβαίνει ενδεχομένως σε καταχρήσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών, δήλωσαν σήμερα Ευρωπαίοι υπουργοί που επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη.

Η αποστολή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη μία εβδομάδα μετά την έναρξη της διαδικασίας επαναπροώθησης των μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Κέντερς υπογράμμισε «τη σημασία του ανθρωπιστικού δικαίου και των διεθνών συνθηκών», σύμφωνα με μία ανακοίνωση που εξέδωσε η ολλανδική κυβέρνηση. «Οι τουρκικές αρχές συμμερίζονται αυτές τις αρχές και αυτό είναι μέγιστης σημασίας. Θα το παρακολουθούμε στενά αυτό» πρόσθεσε ο Κέντερς.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Αμνηστία είχε κατηγορήσει τις τουρκικές αρχές ότι αναγκάζουν παράνομα Σύρους πρόσφυγες να επιστρέφουν στην πατρίδα τους που σπαράσσεται από τον εμφύλιο.

«Οι κατηγορίες περί καταχρήσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μπορέσει να τις εξετάσει προτού καταλήξουμε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα» τόνισε ο Κέντερς, τον οποίο συνόδευαν υπουργοί και υφυπουργοί από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα.

«Θα βάλλουμε ένα τέλος στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων, θα εμποδίσουμε τους ανθρώπους να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους στην θάλασσα και δημιουργούμε έναν δρόμο ασφαλή και δίκαιο ώστε να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες να μεταβούν στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Ολλανδός υπουργός.
Πηγή: skai.gr