Νταβούτογλου: Δεν έχουμε στείλει στη Συρία ούτε έναν πρόσφυγα

Σκληρή απάντηση στην έκθεση-κόλαφο της Διεθνούς Αμνηστίας, όπου καταγγέλλεται ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο επαναπροωθώντας Σύρους πρόσφυγες στην εμπόλεμη χώρα τους, έδωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου απέρριψε ως «απολύτως λάθος» τους ισχυρισμούς της Διεθνούς Αμνηστίας και αντέτεινε ότι η Άγκυρα δεν έχει επαναπροωθήσει ούτε έναν Σύρο πρόσφυγα, ακριβώς επειδή γνωρίζει τη βία που χρησιμοποιούν τόσο το συριακό καθεστώς όσο και οι εξτρεμιστικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα.

Μιλώντας στο πλευρό του φινλανδού ομολόγου του Γιούχα Σίπιλα, ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία ζουν πλέον στην Τουρκία και είναι «δικά μας παιδιά».

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου
έρχονται στον απόηχο της σκληρότατης ανακοίνωσης που εξέδωσε το Σαββατοκύριακο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου η υποστηρίζοντας ότι οι «ισχυρισμοί» της Διεθνούς Αμνηστίας «δεν αντανακλούν με οιοδήποτε τρόπο την πραγματικότητα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επισήμανε πως η Άγκυρα εξακολουθεί να ακολουθεί πολιτική «ανοιχτής πόρτας» απέναντι στους άμαχους που εγκαταλείπουν τη Συρία.

Στην επίμαχη έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι από τον Ιανουάριο οι τουρκικές Αρχές στέλνουν σχεδόν καθημερινά στη Συρία περίπου 100 σύρους πρόσφυγες. Η εν λόγω καταγγελία θα μπορούσε να «τορπιλίσει» τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας που προβλέπει επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια.
Πηγή: skai.gr