Μήνυμα Πούτιν για σεβασμό της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να σεβαστούν την εκεχειρία στην οποία κατέληξαν νωρίτερα σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστικές αρχές της διαμφισβητούμενης περιοχής Ναγκόρνο - Καραμπάχ, τις στιγμή που το υπουργείο Άμυνας των αυτονομιστικών Αρχών της διαφιλονικούμενης περιοχής καταγγέλλει σειρά παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός από τον αζέρικο στρατό.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν και τον αζέρο ομόλογο του Ιλάμ Αλίεφ, ο κ. Πούτιν εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις ευρείας κλίμακας ένοπλες συγκρούσεις, που οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών και κάλεσε και τις δύο πλευρές να διασφαλίσουν επειγόντως μια πλήρη κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Νωρίτερα όμως
, ο Σενόρ Χασρατιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των αυτονομιστικών αρχών του Ναγκόρνο - Καραμπάχ δήλωσε πως: «Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν επανειλημμένως την εκεχειρία μετά την έναρξη εφαρμογής της στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας). Οι βομβαρδισμοί που σαφώς δεν είχαν την ίδια ένταση, σημειώθηκαν κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές, με κατεύθυνση το Μαρτακέρτ».

«Οι μονάδες του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν απάντησαν στις επιθέσεις του εχθρού, προσπαθώντας να διατηρήσουν την ηρεμία», πρόσθεσε ο κ. Χασρατιάν.

Το αζερικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τον θάνατο 16 στρατιωτών του στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των εχθροπραξιών σε τουλάχιστον 64 θανάτους στρατιωτών και αμάχων και από τις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου από το βράδυ της Παρασκευής.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Sputnik/Γαλλικό Πρακτορείο