Σχεδόν 40 πτήσεις εκτελούνται από και προς τις Βρυξέλλες υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σχεδόν 40 πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, 13 ημέρες μετά τις επιθέσεις, έναντι των 600 που πραγματοποιούνται συνήθως καθημερινά από και προς τη βελγική πρωτεύουσα.

Την επομένη της επαναλειτουργίας του αεροδρομίου, "39 επιβατικές πτήσεις, οι περισσότερες από και προς ευρωπαϊκές πόλεις είναι προγραμματισμένες", δήλωσε η Κιμ Ντενέν, εκπρόσωπος της Brussels Airlines, της μόνης αεροπορικής εταιρίας που λειτουργεί στο Ζαβεντέμ επί του παρόντος.

Αύριο, 89 πτήσεις είναι προγραμματισμένες: 48 προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, πέντε προς την Αφρική, μία προς τη Βόρεια Αμερική (Νέα Υόρκη). Περισσότερες από 40 πτήσεις προς τις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθούν επίσης.

Από την Τετάρτη, δρομολόγια θα μπορούν να πραγματοποιούν και άλλες εταιρίες, όπως η ολλανδική KLM, δήλωσε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Φλοράνς Μιλς.

Η αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ζαβεντέμ καταστράφηκε από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στις 22 Μαρτίου. Μια ώρα αργότερα, καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα στο μετρό των Βρυξελλών.

Οι επιθέσεις, οι οποίες διαπράχθηκαν τέσσερις και πλέον μήνες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι από το ίδιο δίκτυο που είχε σχέση με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, προκάλεσαν τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό 340.

Οι έλεγχοι ασφαλείας παραμένουν αυστηροί:
οδόφραγμα στις προσβάσεις στο αεροδρόμιο από αστυνομικούς και στρατιώτες βαριά οπλισμένους, αρχικός έλεγχος των αποσκευών και των επιβατών πριν εισέλθουν στο κτίριο, απαγόρευση εισόδου στο αεροδρόμιο όσων δεν ταξιδεύουν.

Το αεροδρόμιο δεν έχει ακόμη υπολογίσει το κόστος για την αποκατάσταση της αίθουσας αναχωρήσεων, της οποίας οι τζαμαρίες θρυμματίστηκαν, οι κολόνες υπέστησαν ζημιές και οι ψευδοροφές καταστράφηκαν. Μεγάλες εργασίες προβλέπονται και θα διαρκέσουν μήνες.
Η Brussels Airlines είχε υπολογίσει ότι τα διαφυγόντα κέρδη για την εταιρία της είναι πέντε εκατομμύρια ευρώ για κάθε ημέρα που ήταν κλειστό το αεροδρόμιο.
Πηγή: skai.gr