Σε διάλογο με τους Σοσιαλιστές οι Podemos

Ασαφές παραμένει εδώ και μήνες ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ισπανία. Σοσιαλιστές και Podemos δεν ήθελαν να συνομιλήσουν. Τώρα το σκηνικό αλλάζει. Εάν αποτύχουν, η Ισπανία απειλείται να βυθιστεί σε κρίση.

Αυτή την εμφάνιση την περίμεναν εδώ και καιρό. Εβδομάδες ολόκληρες επικοινωνούσαν έμμεσα μέσα από τα μίντια ανταλλάσσοντας συχνά προσβολές. Τώρα όμως μιλάνε μεταξύ τους. Ο αρχηγός των Ισπανών Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ο τελευταίος μάλιστα άφησε τους πάντες εμβρόντητους στη βουλή όταν δήλωσε ότι «εάν εγώ είμαι εμπόδιο για μια αριστερή κυβέρνηση στην Ισπανία, τότε να μην συμμετέχω. Για εμάς το πιο σημαντικό είναι να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας και να δημιουργήσουμε κοινωνική δικαιοσύνη. Μια συμμετοχή των Podemos στην κυβέρνηση θα εγγυόταν κάτι τέτοιο. Εάν όμως ενοχλώ να μείνω στο περιθώριο», δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία απαιτούνται τρία κόμματα. Οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη υπογράψει ένα σύμφωνο συνεργασίας με το νέο φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos (Πολίτες). Οι Ciudadanos όμως δεν βρίσκουν φόρμουλα συνεννόησης με τους Podemos.
Δύσκολη η γεφύρωση των θέσεων

O πολιτικός επιστήμονας Πάμπλο Σιμόν από τη δεξαμενή σκέψης «Πολιτικόν» περιγράφει την κατάσταση λέγοντας ότι «οι κόκκινες γραμμές που κανείς δεν θέλει να ξεπεράσει διασταυρώνονται. Οι Σοσιαλιστές δεν θέλουν να συνομιλήσουν με αυτούς που έχουν αποσχιστικές τάσεις. Οι Podemos αντίθετα θέλουν ένα, ας πούμε, σύμφωνο ουδετερότητας μαζί τους. Οι Ciudadanos δεν θέλουν τους Podemos αλλά προτιμούν το Λαϊκό Κόμμα. Με το Λαϊκό Κόμμα δεν θέλουν όμως να συνεργαστούν ούτε οι Σοσιαλιστές ούτε οι Podemos. Tα εμπόδια για μια συμφωνία είναι πολλά. Αυτό οφείλεται στο πολιτικό μας σύστημα και στο εκλογικό αποτέλεσμα».

Ωστόσο, τα τρία κόμματα προτίθενται καταρχάς να συνομιλήσουν. Ο Ισπανός πολιτικός επιστήμονας εκτιμά πως στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, διαφορετικά, όπως εκτιμά, η Ισπανία θα βυθιστεί σε μια μεγάλη πολιτική κρίση.

Σύμφωνα με τον Πάμπλο Σιμόν, «ο κόσμος ψήφισε και πιστεύει πως με δύο καινούργια κόμματα θα βελτιώσει την πολιτική κατάσταση. Εάν δεν βελτιωθεί επειδή οι πολιτικοί δεν τα καταφέρνουν, τότε πολίτες που τώρα ενδιαφέρονται θα στραφούν μετά στον κυνισμό».

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι θα επωφελούνταν από αυτή την κατάσταση. Και αυτή είναι και η τελευταία του ελπίδα για διατήρηση της κυβερνητικής εξουσίας.


Πηγή: skai.gr