Κλείσιμο

Το Βέλγιο ενέκρινε το αίτημα του Αμντεσλάμ για έκδοση στη Γαλλία (upd)

Εκδόθηκε η επίσημη απόφαση του αρμόδιου δικαστικού Συμβουλίου των Βρυξελλών που δίνει το πράσινο φως για την μεταφορά του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στο Παρίσι ώστε να δικασθεί από τις γαλλικές αρχές.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα μεταφερθεί άμεσα στη χώρα που αιματοκύλησε τον Νοέμβριο το δίκτυο των τρομοκρατών (στο οποίο οι αρχές είναι βέβαιες ότι τηρεί έναν εκ τους ηγετικούς - και πάντως υψηλόβαθμους - ρόλους). Οι λεπτομέρειες της μεταφοράς του και της περαιτέρω ανακριτικής διαδικασίας θα διευθετηθεί εντός των προσεχών ημερών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο εισαγγελέας είχε δώσει καταρχήν την έγκρισή του στο σχετικό αίτημα του Αμπντεσλάμ. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον κατηγορούμενο για ζητήματα τρομοκρατίας στις φυλακές της Μπριζ, οπότε και γνωστοποίησε επισήμως ότι δεν αντιτίθεται στο να παραδώσει το Βέλγιο τον Σ. Αμπντεσλάμ στις αρχές της Γαλλίας υπό το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. 

Εξάλλου σήμερα ο συνήγορος του ιδίου είχε ανακοινώσει ότι ο πελάτης του προτίθεται να συνεργασθεί με τις αρχές του Βελγίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμπντεσλάμ είχε ασκήσει το δικαίωμά σιωπής και αρνιόταν να καταθέσει μετά τις επιθέσεις της Τρίτης στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και τον σταθμό του μετρό Μάλμπεκ των Βρυξελλών.

Ενώ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του από τις βελγικές αρχές την επιθυμία του για επιστροφή του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στο Παρίσι ώστε να αποδωθεί δίκαιο επί του εδάφους που η τρομοκρατική ομάδα έπνιξε στο αίμα.
Πηγή: AFP - AP - BBC- Le Soir- skai.gr