Συνελήφθη ο αεροπειρατής στην Κύπρο, ελεύθεροι όλοι οι όμηροι

Αίσιο και ειρηνικό τέλος είχε η πολύωρη αεροπειρατεία-θρίλερ με αεροσκάφος της αιγυπτιακής Egypt Air στην Κύπρο.

Όπως ανακοίνωσε στο Twitter ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αεροπειρατής συνελήφθη, ενώ όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι πλέον ελεύθεροι και ασφαλείς.



Προς το τέλος, ο δράστης κρατούσε επτά ή οκτώ άτομα, ανάμεσά τους τρεις επιβάτες, όμως γύρω στις 14:30 το απόγευμα σειρά ατόμων βγήκε από το Airbus, με έναν να πηδά από παράθυρο του πιλοτηρίου.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε νωρίτερα ταυτοποιήσει τον δράση ως Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά. Δεν έχει αποσαφηνιστεί η εθνικότητά του, αν και φαίνεται να είναι αραβικής προέλευσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στην κατοχή του συλληφθέντα, όμως το σκάφος θα ελεγχθεί για λόγους ασφαλείας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, διαπιστώθηκε ότι τα «πυρομαχικά» που είχε πάνω του ο δράστης ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Είπε επίσης ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας, αλλά τελικά δε χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται ότι υπήρχαν εξ αρχής φόβοι για εκρηκτικά, με δεδομένο ότι η αεροπειρατεία άρχισε όταν ο δράστης απείλησε να πυροδοτήσει γιλέκο με εκρηκτικά, υποχρεώνοντας τον κυβερνήτη να ζητήσει εκτάκτως άδεια προσγείωσης στη Λάρνακα.

Φωτογραφία άγνωστης αυθεντικότητας που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο απεικονίζει τον δράστη και να φοράει ζώνη με εκρηκτικά. Ο γενικός γραμματέας του κυπριακού υπουργείου Εσωτερικών είχε δηλώσει νωρίτερα ότι πρόκειται για άτομο με διαταραγμένη προσωπικότητα.



Πολλά ερωτηματικά παραμένουν επίσης αναφορικά με τα κίνητρα του αεροπειρατή. Ο δράστης είχε αρχικά ζητήσει να έρθει σε επαφή με τον πρώην σύζυγό του, η οποία κατοικεί στην Κύπρο σε χωριό κοντά στη Λάρνακα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για προσωπικό θέμα. Την εν λόγω εκδοχή υποστήριξε και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας με χαμόγελο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι πάντα εμπλέκεται μία γυναίκα σε τέτοιες υποθέσεις.

Στη συνέχεια όμως, ο αεροπειρατής απαίτησε απελευθέρωση γυναικών πολιτικών κρατούμενων που βρίσκονται σε αιγυπτιακές φυλακές, ενώ είχε ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο, εξελίξεις που έδωσαν έντονα πολιτική διάσταση στο όλο ζήτημα. Ο κ. Αναστασιάδης πάντως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο οιασδήποτε σύνδεσης της αεροπειρατείας με τρομοκρατία.

Αρχικά αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν διαρρεύσει ότι ο αεροπειρατής ήταν ο αιγύπτιος καθηγητής κτηνιατρικής Ιμπραχίμ Σαμάχα, ωστόσο, στη συνέχεια οι αιγυπτιακές Αρχές δήλωσαν ότι έκαναν λάθος και ζήτησαν συγγνώμη από τον ακαδημαϊκό.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ