Πέντε χρόνια θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της Παλμύρας

Οι σύροι αρχαιολόγοι θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια προκειμένου να αποκαταστήσουν τα αρχαία ερείπια της Παλμύρας μετά τις φθορές που προκάλεσαν στην πόλη-μνημείο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως εκτίμησε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.

«Εάν έχουμε την έγκριση της UNESCO, θα χρειαστούμε πέντε χρόνια ώστε να αποκαταστήσουμε τα κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν από το ISIS», δήλωσε ο κ. Αμπντουλκαρίμ, σημειώνοντας ότι παρά τη δράση των εξτρεμιστών το 80% ερειπίων βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

«Έχουμε το καταρτισμένο προσωπικό, τις γνώσεις και την έρευνα [...] Με την άδεια της UNESCO μπορούμε να αρχίσουμε εργασίες μέσα σε ένα χρόνο», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του κ. Αμπντουλκαρίμ έρχονται μία ημέρα αφότου ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι, με ρωσική αεροπορική βοήθεια, κατόρθωσε να απελευθερώσει πλήρως την Παλμύρα, περίπου ένα χρόνο μετά την κατάληψή της από το ISIS.



Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, οι τζιχαντιστές – που θεωρούν τα αρχαία μνημεία ως μορφή ειδωλολατρίας – κατέστρεψαν τον περίφημο ναό του Βαάλ, ηλικίας 2.000 ετών, την Αψίδα του Θριάμβου, περίπου 1.800 ετών, και μετρικούς από τους καλύτερα διατηρημένους τάφους.

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν επίσης το αρχαίο αμφιθέατρο ως τόπο εκτελέσεων, με τον 82χρονο υπεύθυνο του αρχαιολογικού χώρου να συγκαταλέγεται στα θύματα που αποκεφαλίστηκαν.

Στο περίφημο μουσείο της πόλης ανακαλύφθηκαν πολλά αγάλματα ριγμένα στο πάτωμα, φθαρμένα ή και κομματιασμένα. Πριν την κατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές το 2015 οι συντηρητές του μουσείου πρόλαβαν να αποσύρουν πολλά κομμάτια, όμως δεν μπορούσαν φυσικά να μετακινήσουν τα μεγαλύτερα αγάλματα.

Η Παλμύρα, σημείο συνάντησης του κλασσικού ελληνορωμαϊκού πολιτισμού με τους λαούς της ανατολής, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σωζόμενα μνημεία στη Μέση Ανατολή και συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Πηγή: skai.gr