Σωρεία λαθών από τις βελγικές αρχές: Ο Αμντεσλάμ είπε ότι δεν γνώριζε τους Μπακραουί - Εκείνοι δεν τον πίεσαν καν

Τρεις ημέρες πριν από τις πολύνεκρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες, αστυνομικοί έδειξαν φωτογραφίες των βομβιστών αυτοκτονίας στον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον οποίον είχαν μόλις συλλάβει για τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, αλλά δεν του άσκησαν την οποιαδήποτε πίεση όταν εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν τους γνώριζε, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η εφημερίδα θεμελιώνει το σχετικό ρεπορτάζ στα πρακτικά της δίωρης ανάκρισης του Αμπντεσλάμ στις 19 Μαρτίου. Αυτή ήταν η μοναδική φορά που ανακρίθηκε ο ύποπτος μετά τη σύλληψή του, την περασμένη Παρασκευή.

Τα ίδια πρακτικά επικαλείται το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV που αναφέρει ότι η ανάκριση έγινε στην έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, στις Βρυξέλλες. Ούτε η βελγική αστυνομία, ούτε ο συνήγορος του Αμπντεσλάμ έχουν σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες. 

Οι ανακριτές επικεντρώθηκαν κυρίως στα γεγονότα τις 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι αντί να ρωτήσουν για τα μελλοντικά σχέδια του τρομοκρατικού πυρήνα, σημειώνει περαιτέρω η Le Monde.

Η βελγική αστυνομία συνέλαβε τον Αμπντεσλάμ αφού βρήκε τα αποτυπώματά του σε ένα διαμέρισμα στη συνοικία Φορέ των Βρυξελλών στις 15 Μαρτίου. Το σπίτι αυτό είχε νοικιάσει ένας εκ των αδελφών Μπακραουί, με ψεύτικο όνομα.

Οι ανακριτές έδειξαν στον Αμπντεσλάμ φωτογραφίες των αδελφών Μπακραουί και εκείνος απάντησε «δεν τους ξέρω». Δεν του ασκήθηκε καμία άλλη πίεση για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.

Το BFM TV μετέδωσε άλλωστε ότι επιδείχθηκε στον Αμπντεσλάμ μια φωτογραφία του Ναζίμ Λασραουί -του δεύτερου επιβεβαιωμένου πλέον βομβιστή αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών- και εκείνος έδωσε την ίδια απάντηση, δηλαδή ότι δεν τον γνωρίζει. Υπενθυμίζεται ότι Αμπντεσλάμ και Λασραουί είχαν συνταξιδέψει στην Ουγγαρία το φθινόπωρο.

Από το ίδιο υλικό προκύπτει ότι ο Αμπντεσλάμ χαρακτήρισε ως δευτερεύοντα τον ρόλο του στις επιθέσεις του Παρισιού κατά την ανάκρισή του και υποστήριξε ότι ενεργούσε μόνο ως οδηγός της ομάδας,  φροντίζοντας να βρίσκει οχήματα και καταλύματα για τους υπόλοιπους. Είπε επίσης ότι την τελευταία στιγμή μετάνιωσε και δεν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Σήμερα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές και ότι έχει δηλώσει από το περασμένο Σάββατο ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του να σιωπήσει.

Στην ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς παραδέχονται ότι κατάφεραν να του μιλήσουν για πρώτη φορά στις 19 Μαρτίου επειδή είχε τραυματιστεί κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή του, το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες, τον ανέκριναν και πάλι, αναφέρουν, αλλά εκείνος αρνήθηκε να μιλήσει.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ