Υπ. Δικαιοσύνης Βελγίου: Μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες ο Αμπντεσλάμ αρνείται να μιλήσει

Μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και τον σταθμό Μάαλμπεκ του μετρό στις Βρυξέλλες ο ανακρινόμενος από τις βελγικές αρχές μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ δεν επιθυμεί να μιλήσει, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κοέν Γιενς(Γκενς) σήμερα (Παρασκευή) στο κοινοβούλιο, επικαλούμενος την ομοσπονδιακή εισαγγελία. 

Εκτιμάται ότι ο τρομοκράτης - ο οποίος έχει ζητήσει να επιστρέψει για να δικαστεί στο Παρίσι - επιχειρεί να περιορίσει τον ρόλο του στα χτυπήματα των Βρυξελλών.

Οι αρχές του Βελγίου που χειρίζονται τα ζητήματα τρομοκρατίας έχουν δεχθεί σφοδρότατη κριτική από την ημέρα της επίθεσης για λάθη, κενά και παραλείψεις στον χειρισμό της όλης υπόθεσης αλλά κυρίως επειδή δεν κατάφεραν να εμποδίσουν ή έστω να περιορίσουν το αιματοκύλισμα στις Βρυξέλλες για το οποίο είχαν κάθε ένδειξη ότι επίκειτο. Για τον  λόγο αυτό εξάλλου η βελγική βουλή διέταξε ειδική έρευνα γύρω από τις ευθύνες των εμπλεκόμενων αρχών.

Αίσθηση είχε προκαλέσει εξάλλου η αποκάλυψη ότι ο Αμπντεσλάμ ανακρίθηκε μέσα στις τελευταίες 4 ημέρες πριν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες για μόλις 1 ώρα από τις αρχές του Βελγίου, επειδή εμφάνιζε σημάδια κόπωσης, όπως είχε δηλώσει στο Politico αξιωματούχος.

Ενώ όπως ανέφεραν χθες πηγές με γνώση της ανάκρισης οι αρχές έχουν σχεδόν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Σ. Αμπντεσλαμ σχεδίαζε αιματοκύλισμα παρεμφερές με εκείνο του Παρισιού στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας.

Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης, Γιενς και Εσωτερικών, Ζ.Ζαμπόν, παραδεχόμενοι "λάθη" σε επίπεδο δικαιοσύνης αλλά και συνεννόησης με τις τουρκικές αρχές - ειδικά για την περίπτωση Μπακραουί, όπως είχε γνωστοποιηθεί από την Άγκυρα, κατόπιν παρέμβασης του ίδιου του Ερντογάν - υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση του πρωθυπουργού Σ. Μισέλ. Ωστόσο ο Μισέλ δεν τις έκανε δεκτές δεδομένων των κρίσιμων έκτακτων περιστάσεων που αντιμετωπίζει το Βέλγιο.





Πηγή: skai.gr