Eπιχείρηση αντιτρομοκρατικής στις Βρυξέλλες: Δεν περιείχε εκρηκτικά η τσάντα του συλληφθέντος (vid) (upd 4)

Έληξε περί τις 16:00 ώρα Ελλάδος η επιχείρηση που βρισκόταν σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Βελγίου από το μεσημέρι (Παρασκευή). Όπως έγινε γνωστό η τσάντα του συλληφθέντος, ο οποίος είχε μαζί του ένα κορίτσι ηλικίας 7 - 8 ετών, δεν περιείχε εκρηκτικά ή άλλα ύποπτα αντικείμενα. Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για "ζήτημα γλώσσας", ότι υπήρξε δηλαδή πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ του άνδρα και των αστυνομικών αρχών, γιατί δεν κατάλαβε τι του ζητούσαν. 

Ο τραυματισμένος συλληφθείς παραμένει σε νοσοκομείο και ανακρίνεται από τις αρχές.


Η επιχείρηση διεξήχθη στη συνοικία Σκάρμπεκ, στην οποία αποδεδειγμένα διέμενε ο ένας εκ των τρομοκρατών της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι και όπου εντοπίστηκε η γιάφκα των μακελάρηδων. Ειδικότερα οι αρχές είχαν ανακαλύψει σε διαμέρισμα μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, μία ακόμη βόμβα με καρφιά και το λάβαρο του ΙΚ.


Αφορμή για να διαταχθεί η σημερινή επιχείρηση δόθηκε εξαιτίας της άρνησης ενός άνδρα που εξήλθε από το σπίτι του έχοντας ένα σακίδιο στην πλάτη του να δεχθεί έλεγχο από αστυνομικούς. Ο άνδρας προσπάθησε να διαφύγει αλλά πυροβολήθηκε στο πόδι και ακινητοποιήθηκε.

Στη συνέχεια ένα ρομπότ της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήλεγξε την τσάντα του ενώ ο ίδιος ήταν τραυματισμένος στο έδαφος. 



Αναφορές έκαναν νωρίτερα λόγο για δύο εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια έρευνας της αστυνομίας σε διαμέρισμα, ενώ το τηλεοπτικό κανάλι RTBF μετέδωσε ότι «ένας άνδρας έχει εξουδετερωθεί».

Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως ότι η επιχείρηση συνδέεται με τις έρευνες γύρω από την επίθεση της Τρίτης στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Ωστόσο αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι η επιχείρηση συνδέεται με τρομοκρατική επίθεση που απετράπη στη Γαλλία την Πέμπτη.

Η περιοχή γύρω από την πλατεία Μεζέρ έχει αποκλειστεί και χαράχθηκε περίμετρος ασφαλείας, ανέφερε δημοσιογράφος του πρακτορείου AFP.

Ο δήμαρχος του Σκαρμπέκ, Μπερνάρ Κλερφέ, δήλωσε πάντως από πλευράς του στο AFP πως «συνελήφθη ένας ύποπτος ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια σημαντικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην περιοχή».

 EN DIRECT sur #Periscope : ?? #Flash - D'importantes operations de police en ce moment meme a #Schaerbeek pres de #… https://t.co/vOrzcvs7fL
Πηγή: skai.gr