Αβραμόπουλος για τρομοκρατία: Ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις (vid)

«Είναι η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε» ήταν το μήνυμα του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση των 28 υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ για την τρομοκρατία στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν την Τρίτη τις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας επίτροπος κάλεσε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που υιοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Ο κ. Αβραμόπουλος
αναφέρθηκε επίσης στην οδηγία για την τρομοκρατία και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) τα οποία εκκρεμούν.

Σύμφωνα με το αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, στη σημερινή συνεδρίαση εκπροσωπείται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να τεθεί επί τάπητος η επίσπευση της έγκρισης μιας σειράς προτάσεων της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, που αφορούν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τον εντοπισμό των όπλων κ.ά. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τρομοκράτες δεν θα είναι σε θέση να φέρουν τον τρόμο στην Ευρώπη. Αλλά και ότι τα κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους όλα τα μέσα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», υπογράμμισε ο Φ. Τίμερμανς.

Ιδιαίτερη σημασία
αναμένεται να δοθεί σήμερα στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών. «Πρέπει να συζητήσουμε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών-μελών», δήλωσε ο Φ. Τίμερμανς ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης να είναι «περισσότερη και βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών».

Ερωτηθείς κατά πόσο κινδυνεύει η ζώνη Σένγκεν, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως πρέπει να βελτιωθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ωστόσο, «η επαναφορά των εσωτερικών συνόρων δεν θα μας κάνει ασφαλέστερους ενώ ταυτόχρονα θα δυσκολέψει την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους Ευρωπαίους».

«Στεκόμαστε μαζί για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας, τον τρόπο ζωής μας και να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε από την πλευρά του προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, o Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών και προεδρεύων του σημερινού συμβουλίου, Ρόναλντ Πλάστερκ.

Για εκτεταμένο δίκτυο 5.000 τρομοκρατών στην Ευρώπη προειδοποιεί στο μεταξύ ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουεϊνράιτ στον απόηχο των αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr