Βρετανία: Ένοχοι δύο μουσουλμάνοι για σχεδιασμό τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λονδίνο

Αντιμέτωποι με βαριά ποινή κάθειρξης είναι δύο νεαροί Βρετανοί μουσουλμάνοι που κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο για τον σχεδιασμό τρομοκρατικού χτυπήματος στους δρόμους του Λονδίνου.

Το σχέδιο προέβλεπε
την επίθεση με πυροβόλο όπλο από δίκυκλο εν κινήσει σε βάρος αστυνομικών και στρατιωτών έξω από διάφορους αστυνομικούς σταθμούς και στρατώνες της πόλης.

Οι επίδοξοι δράστες είναι ο Ταρίκ Χασανί, 22 ετών, εμπνευστής του σχεδίου που είχε ομολογήσει την ενοχή του τον περασμένο μήνα και ο Σουχαΐμπ Ματζίντ, 21 ετών, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σήμερα.

Δύο άλλοι κατηγορούμενοι, ο Νάιαλ Χάμλετ και Νέιθαν Κάφι κηρύχθηκαν αθώοι ως προς την κύρια κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ένοχοι για την κατηγορία της προμήθειας όπλου και πυρομαχικών στους δύο νεαρούς. Αμφότεροι παραδέχθηκαν ότι είχαν χορηγήσει το όπλο και πυρομαχικά, αλλά υποστήριξαν ότι δε γνώριζαν πως θα χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο εγκέφαλος του σχεδίου
Χασανί είναι γιος του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στο Ουζμπεκιστάν αλλά αφέθηκε από τον πατέρα του να μεγαλώσει με τη θεία του σε επιδοτούμενες κατοικίες στο δυτικό Λονδίνο. Αφού απέτυχε να περάσει σε πανεπιστημιακή ιατρική σχολή στο Λονδίνο πήγε για σπουδές στο Σουδάν. Είναι γνωστός στους φίλους του με το προσωνύμιο «ο χειρουργός».

Από το Σουδάν πραγματοποιούσε συχνές επισκέψεις στο Λονδίνο για να σχεδιάσει τις επιθέσεις, με τις αρχές ασφαλείας να παρακολουθούν και να φωτογραφίζουν τις συναντήσεις του με τους συνεργούς του.

Ο Ματζίντ, συμμαθητής του Χασανί, σπούδαζε φυσική στο King’s Collegeτου Λονδίνου και ήταν ο συντονιστής του σχεδίου με μόνιμη βάση στη βρετανική πρωτεύουσα. Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα κωδικοποιημένης επικοινωνίας με την ονομασία “Μυστικά των μουτζαχεντίν» (‘Mujahideen Secrets’) αντάλλασσε οδηγίες με τον συνεργό του.

Οι διοικητές της Σκότλαντ
Γιαρντ περιέγραψαν το σχέδιο επιθέσεων ως μία «σημαντική αναβάθμιση της περιπλοκότητας και φιλοδοξίας» των δραστών σε σχέση με άλλα πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες ή συνωμοσίες, όπως η επίθεση με μαχαίρι σε βάρους του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι στο νότιο Λονδίνο το 2013.

Οι βρετανικές αρχές ασφαλείας λένε ότι η περίπτωση έχει πολλά κοινά σημεία με τα σχέδια επιθέσεων στο Παρίσι, ενώ είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται η απόκτηση πυροβόλου όπλου από ισλαμιστές τρομοκράτες εντός της χώρας.

Είναι δε η πρώτη φορά που διαπιστώνεται μία «επικίνδυνη διασταύρωση» μεταξύ τρομοκρατίας και κοινού εγκλήματος καθώς οι προμηθευτές του όπλου και των πυρομαχικών εμπλέκονται σε συμμορίες και σε εμπορία ναρκωτικών.

Όταν το σχέδιο έγινε αντιληπτό
, τον Σεπτέμβριο του 2014, προκάλεσε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών στη Βρετανία από το 2006.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο