«Τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες είχαν σχεδιαστεί εδώ και καιρό»

Άλλο ένα τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη και τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πάρα πολλά. Ο Γκίντο Στάινμπεργκ, από το Ίδρυμα Πολιτικής και Επιστήμης στο Βερολίνο παραχώρησε συνέντευξη στη Deutsche Welle. H σύλληψη πριν από μερικές μέρες του Σαλάχ Αμντεσλάμ στις Βρυξέλλες εύλογα δημιουργεί την εντύπωση πως ίσως συνδέεται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη βελγική πρωτεύουσα. Ωστόσο ο Γερμανός ειδικός παρατηρεί:

«Μπορεί να ισχύει ότι η σύλληψη του επίσπευσε τα χτυπήματα. Αλλά χρειάζεται κανείς χρόνο για την προετοιμασία τέτοιων χτυπημάτων. Πρέπει κανείς να κατασκευάσει τις βόμβες, να παρακολουθήσει τους στόχους και οι δράστες να προετοιμαστούν. Για το λόγο αυτό πιστεύω πως οι επιθέσεις είχαν σχεδιαστεί εδώ και καιρό».

Ο Γκίντο Στάινμπεργκ εκτιμά πως οι βελγικές αρχές πίστευαν πως θα υπήρχε κάποιο χτύπημα μετά την σύλληψή του, ωστόσο οι Βρυξέλλες διαθέτουν πολλούς πιθανούς στόχους, με αποτέλεσμα η προστασία τους να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επιπλέον πιστεύει πως το δίκτυο των τρομοκρατών είναι πολύ πιο μεγάλο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Καλύτερη εκπαίδευση των μυστικών υπηρεσιών

Το ανησυχητικό είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση του εύρους αυτού του δικτύου. Σχετικά με το εάν θα υπάρξουν και άλλα χτυπήματα απαντά:

«Πιστεύω ακράδαντα πως υπάρχει κίνδυνος. Η πρώτη εντύπωσή μου σήμερα το πρωί ήταν ότι αυτό το χτύπημα ήταν πολύ μικρότερο από αυτό της Γαλλίας. Όσο ακούω όμως ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται αλλάζω γνώμη. Αυτό ήταν ένα πολύ καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο χτύπημα. Όσο άνθρωποι με πείρα στην κατασκευή βομβών κυκλοφορούν ελεύθεροι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και σε κάθε σημείο, από όπου μπορεί κανείς να διαφύγει από τις Βρυξέλλες».

Ο Γερμανός ειδικός δεν πιστεύει ότι οι βελγικές αρχές είναι επαρκώς εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τον τρομοκρατικό κίνδυνο αλλά θεωρεί πως είναι άδικο να ασκείται τόσο έντονη κριτική εναντίον τους και αυτό διότι οι Βέλγοι τζιχαντιστές που εκπαιδεύθηκαν και επέστρεψαν από τη Συρία είναι πάρα πολλοί. Επίσης πιστεύει ότι πολλές μικρές χώρες θα πρέπει στο μέλλον να εκπαιδεύσουν καλύτερα τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, όπως είναι η Δανία ή η Αυστρία. Ο Γκίντο Στάινμπεργκ ωστόσο διαπιστώνει:

«Δεν μπορεί κανείς να φυλάξει όλους τους ευάλωτους στόχους σε μια μοντέρνα δυτική μεγαλούπολη. Φυσικά σε ένα αεροδρόμιο θα μπορούσε η βαλίτσα να ελέγχεται κατά την είσοδο. Αλλά αυτό δεν είναι εγγύηση για ασφάλεια. Η τέχνη είναι να αναγνωρίζεις νωρίς τους δράστες και παρά τα νομικά εμπόδια να τους παρακολουθείς αποτελεσματικά. Εκεί απέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας. Χιλιάδες Ευρωπαίοι ταξίδεψαν στη Συρία. Εκπαιδεύθηκαν εκεί και επιστρέφουν. Χωρίς αποτελεσματικές μυστικές υπηρεσίες δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί το πρόβλημα».

Πηγή: Πηγή: DW - Ντιάνα Χοντάλι / Μαρία Ρηγούτσου