Βρετανία: Νέα συνεδρίαση της επιτροπής COBRA για τις επιθέσεις των Βρυξελλών

Την επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων ‘COBRA’ συγκαλεί για δεύτερη συνεχή ημέρα στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε να αποτιμηθούν δυνητικοί κίνδυνοι ασφαλείας για τη Βρετανία με βάση τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί μετά από τιςεπιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τρίτη την απειλή της τρομοκρατίας «πραγματική απειλή» για όλη την Ευρώπη.

Πάντως το επίπεδο του συναγερμού ασφαλείας στη Βρετανία δεν έχει αυξηθεί, κάτι που δείχνει πως δεν υπάρχουν πληροφορίες ασφαλείας περί επικείμενου χτυπήματος επί βρετανικού εδάφους.

Ωστόσο, η αυξημένη αστυνομική παρουσία σε πύλες εισόδου της χώρας και σε καίρια σημεία του Λονδίνου, όπως σταθμούς τρένων και κυβερνητικά κτίρια, θα διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας σε μια προσπάθεια να καθησυχαστεί το κοινό.

Παράλληλα Βρετανοί ειδικοί έχουν σπεύσει στις Βρυξέλλες για να βοηθήσουν με τις έρευνες των διωκτικών αρχών. Στη Βρετανία διατυπώνονται αμφιβολίες για την επάρκεια των βελγικών υπηρεσιών ασφαλείας, ιδίως μετά τη γνωστοποίηση της ταυτότητας των δύο βομβιστών αυτοκτονίας του αεροδρομίου των Βρυξελλών, οι οποίοι ήταν γνωστοί στις αρχές και αναζητούνταν.

Σε ισχύ είναι σύσταση από το Φόρεϊν Όφις προς τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν τη μετάβαση στις Βρυξέλλες αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Μεταξύ των τραυματιών, εξάλλου, έχουν επιβεβαιωθεί δύο Βρετανοί υπήκοοι, ενώ η οικογένεια ενός Βρετανού κατοίκου της βελγικής πρωτεύουσας που χρησιμοποιούσε κάθε πρωί το μετρό της πόλης τον έχουν αναφέρει ως αγνοούμενο.

Στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου κυριαρχούν οι φωτογραφίες τραυματιών από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και οι φωτογραφίες των δραστών. Οι τίτλοι περιγράφουν την τραγωδία: «Λουτρό αίματος στις Βρυξέλλες», «Η ομάδα αυτοκτονίας με το μαύρο γάντι και ο δράστης που διέφυγε».

Εν τω μεταξύ, σε πολιτικό επίπεδο, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στην πορεία προς το δημοψήφισμα για το Brexit επιχειρούν να πείσουν τους Βρετανούς ότι οι νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν τις απόψεις τους για την Ευρώπη. Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Λόρδος Χάουαρντ σχολίασε ότι οι χαλαροί συνοριακοί έλεγχοι στη ζώνη Σένγκεν συνιστούν απειλή για την ΕΕ και επομένως η Βρετανία θα ήταν ασφαλέστερη εκτός ενωμένης Ευρώπης.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Times, αντίθετα, η Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι σημείωσε ότι η απειλή της τρομοκρατίας μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα στο πλαίσιο της συνεργασίας των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας εντός ΕΕ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο