Κλείσιμο

Ρωσία: Μειώνεται η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων προς τον Πούτιν

Το ποσοστό των Ρώσων που δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν μειώθηκε κατά 10% την περασμένη χρονιά, μολαταύτα το ποσοστό των ψηφοφόρων που θέλουν να τον δουν να επανεκλέγεται στο αξίωμα κατέγραψε αύξηση, όπως δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη μία δημοσκόπηση, του ανεξάρτητου Levada Center, ένα 73% των ψηφοφόρων δήλωσε πως εμπιστεύεται τον Πούτιν—ποσοστό αισθητά μειωμένο από το 83% που καταγραφόταν πριν από έναν χρόνο στη σειρά των δημοσκοπήσεων της εταιρείας αυτής. Το 19% απάντησε ότι δεν τον εμπιστεύεται, από 14% πριν από ένα χρόνο.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων δεν έδωσε καμιά ερμηνεία για την υποχώρηση του ποσοστού των Ρώσων που εκφράζουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου.

Ο Πούτιν κεφαλαιοποίησε πολιτικά τις συρράξεις στην Ουκρανία και στη Συρία για να αυξήσει τη δημοτικότητά του. Το μήνυμά του ότι η Ρωσία είναι ξανά μια δύναμη που δεν μπορεί κανένας να αψηφά σε διεθνές επίπεδο μοιάζει να έχει μεγάλη απήχηση στους Ρώσους ψηφοφόρους.

Ωστόσο η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε οξεία επιβράδυνση, την οποία επιδεινώνουν οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Εκατομμύρια Ρώσοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να υποχωρούν σε πραγματικές τιμές.

Πολιτικοί της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης σημειώνουν εξάλλου ότι τα δεδομένα οποιασδήποτε δημοσκόπησης για τον Πούτιν παραμορφώνονται ουσιαστικά από το γεγονός πως η κρατική τηλεόραση—από την οποία ενημερώνονται οι περισσότεροι Ρώσοι—προσφέρει στον Πούτιν «καθημερινή, ευρεία και πάντοτε ευνοϊκή κάλυψη, ενώ γενικά τείνει να αγνοεί τους ίδιους».

Ο Πούτιν αναμένεται γενικά ότι θα είναι υποψήφιος και στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2018. Εάν κερδίσει, θα πρόκειται για την τέταρτη θητεία του στο αξίωμα.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση του Κέντρου Λεβάντα, η οποία διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα, υπεδείκνυε πως περισσότεροι Ρώσοι δηλώνουν έτοιμοι να επανεκλέξουν τον Πούτιν στην προεδρία από όσους έλεγαν το ίδιο πριν από έναν χρόνο, παρά τη μείωση του ποσοστού αυτών που τον εμπιστεύονται.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, το 65% των Ρώσων είπε πως θέλει να δει τον Πούτιν να επανεκλέγεται πρόεδρος, από 57% πριν από έναν χρόνο.
Πηγή: skai.gr