Συνελήφθη ο Σαλά Αμπντεσλάμ (videos - καρέ καρέ η επιχείρηση) - Στη Γαλλία θα δικαστεί ο Αμπντεσλάμ - 5 συνολικά οι συλλήψεις

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία αλλά και τοπικά μέσα νέοι πυροβολισμοί ακούστηκαν πριν από λίγη ώρα στις Βρυξέλλες. Τα βελγικά μέσα μεταδίδουν επίσης πως αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής στην ν περιοχή όπου είχε καταφέρει να διαφύγει ο Σαλά Αμπντεσλάμ.




Φωτογραφία από αυτόπτη μάρτυρα δείχνει πυκνό καπνό στο δρόμο, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες προέρχεται από χειροβομβίδα καπνού των δυνάμεων που επιχειρούν στο σημείο.




Το Reuters μεταδίδει πως ένας από τους συλληφθέντες της σημερινής επιχείρησης είναι ο Σαλά Αμπντεσλάμ ο οποίος είναι τραυματίας. 







Όπως μετέδωσε ο Pieter Spiegel ο πρωθυπουργός του Βελγίου αποχώρησε εσπευσμένα από τη Σύνοδο Κορυφής λίγο μετά από ενημέρωση που έλαβε για την επιχείρηση στο κέντρο των Βρυξελλών. 



 










Η επιχείρηση έλαβε χώρα μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από το χώρο στον οποίο διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής.

Δείτε στο video που ακολουθεί λεπτό προς λεπτό την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων στο διαμέρισμα στο οποίο συνελήφθη ο Σαλά Αμπντεσλάμ (στο 2:39 του video)



Ο Δήμαρχος της περιοχής τόνισε στο CNN πως όντως ο Σαλά Αμπντεσλάμ έχει συλληφθεί ενώ επιβεβαίωσε πως κατά την επιχείρηση έχει τραυματιστεί στο πόδι. Σημείωσε επίσης πως υπάρχει ακόμη ένας τραυματίας ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον Αμπντεσλάμ. 

Σημειώνεται πως η επιχείρηση, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί απεικονίζεται η στιγμή της σύλληψης του Σαλά Αμπντεσλάμ




Ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Βέλγος Πρωθυπουργός παρακολουθούν μαζί την εξέλιξη των επιχειρήσεων




Στην επιχείρηση σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται το CNN, ακούστηκαν τουλάχιστον 10 πυροβολισμοί, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός χειροβομβίδων κρότου λάμψης που έχουν χρησιμοποιηθεί. 

Τα διεθνή αλλά και βελγικά μέσα αναφέρουν πως υπάρχουν τουλάχιστον 2 ακόμη άτομα σε διαμέρισμα στο οποίο εξελίσσεται η επιχείρηση, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέες εκρήξεις πριν από λίγο στην περιοχή. 

Σημειώνεται πως ο Βέλγος Πρωθυπουργός και ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου αναφορικά με την υπόθεση της σύλληψης του Σαλά Αμπντεσλάμ.

Τα γαλλικά μέσα αναφέρουν πως υπάρχει ανακούφιση από τη σύλληψη του φυγά Σαλά Αμπντεσλάμ και πως υπάρχει απαίτηση από τις οικογένειες των θυμάτων της 13ης Νοεμβρίου να εκδοθεί στη Γαλλία. 



Φωτογραφία από τη μεταγωγή ακόμη ενός συλληφθέντα: 



Τα τοπικά μέσα επικαλούμενα αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως συνολικά κρατούνται 3 συλληφθέντες. Σημειώνουν επίσης πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις επιχειρήσεις στις Βρυξέλλες. 

Το RTL μετέδωσε πως ο ο Βέλγος δικηγόρος Σβέν Μαρί θα είναι ο δικηγόρος υπεράσπισης του Σαλά Αμπντεσλάμ. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος μάλιστα είχε εκφράσει την επιθυμία να υπερασπιστεί τον φυγά Αμπντεσλάμ από τα τέλη Δεκεμβρίου, σε περίπτωση σύλληψής του. Αναλυτικά είχε τότε δηλώσει «Το περιβάλλον του Αμπντεσλάμ επικοινώνησε μαζί μου και μου ζήτησε να υπερασπιστώ το συγκεκριμένο άτομο σε περίπτωση που συλληφθεί. Τους είπα πως δέχομαι το συγκεκριμένο έργο». Σήμερα ο Σβέν Μαρί τόνισε δίνοντας μία πρώτη συμβουλή στον πελάτη του «του συνιστώ να μείνει σιωπηλός μέχρι να μιλήσω εγώ μαζί του».

Ακόμη ένα video από τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ: 



 










Οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν πως τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο προκειμένου να παρασχεθεί σίτιση και στέγαση στους κατοίκους της περιοχής του Μολεμπένκ στην οποία διεξάγονται επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων και είναι αδύνατο προς το παρόν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τρεις και πλέον ώρες μετά την επιχείρηση στο διαμέρισμα στο Μολεμπέκ, η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη με τα μέτρα ασφαλείας να είναι πολύ αυξημένα. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Βέλγο Πρωθυπουργό Σάρλ Μισέλ προκειμένου να τους συγχαρεί για τη σύλληψη του Σαλά Αμπντεσλάμ. 



Οι βελγικές αρχές τονίζουν πως ο άνδρας ο οποίος βρίσκεται «ταμπουρωμένος» στο διαμέρισμα στο Μολεμπέκ είναι πιθανό να είναι ο Soufiane Kayal πληροφοριοδότης των τρομοκρατών της 13ης Νοεμβρίου. Υπάρχουν πληροφορίες όμως που αναφέρουν πως υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται για τον Mohamed Abrini ο οποίος είναι πρόσωπο κοντά στον Σαλά Αμπντεσλάμ.



Στη Γαλλία αναμένεται να δικαστεί ο τρομοκράτης Σαλά Αμπντεσλάμ όπως τόνισε πριν από λίγο ο Βέλγος Πρωθυπουργός σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ. Ο κύριος Μισέλ ανέφερε επίσης πως κατά τη σημερινή επιχείρηση υπήρξε τραυματισμός και ενός αστυνομικού ο οποίος βρίσκεται εκτός κινδύνου. 



Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του σημείωσε πως είναι μεγάλη ημέρα η σημερινή για τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία και έδωσε συγχαρητήρια στις δυνάμεις που ενεπλάκησαν στη σημερινή επιχείρηση. Ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε επίσης πως ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει και πως έχει ήδη επικοινωνήσει με τις δικαστικές αρχές της χώρας του προκειμένου να κατατεθεί άμεσα αίτημα έκδοσης του τρομοκράτη. 

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ οι βελγικές αρχές ενημέρωσαν πως ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις στο Μολεμπέκ . Οι βελγικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν πως συνολικά έχουν γίνει 5 συλλήψεις από τη σημερινή επιχείρηση, με τρεις από τους συλληφθέντες να είναι οικογένεια η οποία υπέθαλψε τον Σαλά Αμπντεσλάμ. 



Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης