Ντράγκι: Η «τραγωδία» της ανεργίας των νέων πρέπει να μειωθεί

Η ανεργία των νέων αποτελεί τραγωδία και τα υψηλά ποσοστά της στην Ευρώπη πρέπει να μειωθούν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Guardian.

Σε πολλές χώρες, η αγορά εργασίας είναι ρυθμισμένη για να προστατεύει τους παλαιούς «ήδη απασχολούμενους» - ανθρώπους με μόνιμες και υψηλών αποδοχών συμβάσεις που προστατεύονται από ισχυρούς εργατικούς νόμους, εις βάρος των νέων εργαζόμενων, παρατήρησε ο κ. Ντράγκι. Το παράπλευρο αποτέλεσμα είναι ότι οι νέοι εγκλωβίζονται σε προσωρινές συμβάσεις χαμηλών αποδοχών και απολύονται πρώτοι σε περιόδους κρίσης, πρόσθεσε.

Ο Ντράγκι τόνισε ότι η μείωση της ανεργίας των νέων αποτελεί «προτεραιότητα για όλους» και ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός προκαλεί αναδιανομή εισοδήματος από τους νέους προς τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

«Ο ρόλος της ΕΚΤ σε αυτό είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών, η οποία αποτρέπει μία άδικη ανακατανομή (...) Μακροπρόθεσμα, όμως, η ανάπτυξη καθοδηγείται από το τι μπορεί να παράγει η οικονομία. Αυτό αφορά πολύ περισσότερο τις ιδέες, την τεχνολογία, την ευελιξία, τα κίνητρα, τις δεξιότητες. Εναπόκειται στις εκλεγμένες κυβερνήσεις να διαμορφώσουν ένα φιλικό στην ανάπτυξη περιβάλλον».
Πηγή: skai.gr