Κλείσιμο

Ερό: Η Μέρκελ έχει ηθικά και πολιτικά δίκιο στο προσφυγικό

Τηρώντας αποστάσεις από τη θέση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό εκτίμησε σήμερα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε "ηθικά και πολιτικά δίκιο" να ανοίξει τις πύλες της χώρας της στους Σύρους πρόσφυγες.

"Πιστεύω πως όταν (η Μέρκελ) προσηλώνεται στην αρχή του δικαιώματος στο άσυλο, έχει ταυτόχρονα ηθικά και πολιτικά δίκιο", είπε ο Ερό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο iTELE.

"Έπειτα, η κατάσταση στη Γερμανία δεν είναι η ίδια (με εκείνη στη Γαλλία). Είναι μια χώρα που έχει ανάγκη από εργατικά χέρια και έχει αναμφίβολα μεγαλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας", πρόσθεσε.

Ο Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο, σε μια επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Γερμανία, ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων της καγκελαρίου ήταν "προσωρινά δικαιολογημένη" αλλά "όχι βιώσιμη μακροπρόθεσμα". Είχε μάλιστα ειρωνευτεί την αλλαγή του κλίματος απέναντι στους πρόσφυγες μετά τους ύμνους που είχε δεχτεί αρχικά η Μέρκελ για τη στάση της στην κρίση. "Πριν από μερικούς μήνες, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνταν «Πού είναι η Γαλλίδα Μέρκελ;» ή ήθελαν να δώσουν το Νόμπελ στην καγκελάριο. Σήμερα, βλέπουμε τα αποτελέσματα", είπε.

Ο Ερό, που ήταν πρωθυπουργός από το 2012 μέχρι το 2014, επέμεινε ότι η Γαλλία οφείλει να υποδεχτεί πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας "ιερό δικαίωμα" το άσυλο και τονίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να εξηγήσει στην "ανήσυχη" κοινή γνώμη τι συνεπάγεται αυτό. "Αν δεν εξηγήσουμε την κατάσταση, θα επικρατήσει σύγχυση, αγωνία και επίσης πολιτική εκμετάλλευση από την άκρα δεξιά, τους συντηρητικούς που εκμεταλλεύονται τους φόβους", τόνισε.

Πρόσθεσε όμως ότι οι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να εξηγήσουν ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, δηλαδή οι οικονομικοί μετανάστες, δεν πρόκειται να παραμείνουν στη χώρα. "Αν κάνουμε τον σωστό διαχωρισμό μεταξύ των δύο, πιστεύω ότι οι Γάλλοι είναι ικανοί να καταλάβουν ότι το δικαίωμα στο άσυλο είναι ιερό", υπογράμμισε.
Πηγή: skai.gr - AMΠΕ