Τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 25 ετών «πέτυχε» η Βραζιλία

Τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων τριών δεκαετιών υπέστη το 2015 η Βραζιλία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας IBGE, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτίου Αμερικής συρρικνώθηκε κατά 3,8% πέρυσι, στη μεγαλύτερη πτώση από το 1990, όταν οι οικονομία χτυπήθηκε από ύφεση 4,3%.

«Μπροστάρης» στην «ελεύθερη πτώση» ήταν η βιομηχανία, όπου η δραστηριότητα μειώθηκε κατά 6,2%. Παράλληλα, η μεγάλη πτώση των τιμών στις πρώτες ύλες και προκάλεσε πτώση 6,6% στον ιδιαίτερα σημαντικό κλάδο της εξόρυξης μετάλλων.

Με κάθε μέτρο πάντως, το περασμένο έτος ήταν ένα annus horribilis για τη Βραζιλία. Η ανεργία έφτασε στο 7,9% τον Οκτώβριο, ενώ ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους έφτασε στο 10,67%, υψηλό 12ετίας.

Η αποδυνάμωση της βραζιλιάνικης οικονομίας συνιστά μία ακόμα πρόκληση για την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, τη στιγμή που μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας στο επίπεδο «σκουπίδια».

Οι προβλέψεις μάλιστα για το φετινό έτος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, με τους περισσότερους αναλυτές να κάνουν λόγο για νέα ύφεση της τάξης του 3,5%.
Πηγή: skai.gr