Η Τουρκία διαψεύδει ότι εμποδίζει την αποστολή του NATO στο Αιγαίο

Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών του Γαλλικού Πρακτορείου που ήθελαν την Τουρκία να εμποδίζει την είσοδο NATOϊκών πλοίων σε τουρκικά χωρικά ύδατα, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, προχώρησαν τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μέσω διαρροών στην εφημερίδα Hurriyet.

Οι πηγές χαρακτήρισαν «προφανώς κατασκευασμένο» το επίμαχο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, σημειώνοντας μάλιστα ότι «κατά πάσα πιθανότητα» πρόκειται για δημοσίευμα που αποσκοπεί στη «δημιουργία πρόκλησης».

Οι τούρκοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες» ώστε «η NATOϊκή δραστηριότητα να γίνει όπως έχει σχεδιαστεί».

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνα της Ελλάδας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι η Άγκυρα θέτει «προσκόμματα» στην αποστολή της Συμμαχίας στο ανατολικό Αιγαίο, σημειώνοντας ότι επιτελείς του NATO έχουν μεταβεί στην Τουρκία για συζητήσεις με την τουρκική πλευρά.

Ο κ. Βίτσας συμπλήρωσε, μιλώντας στο MEGA, ότι αυτή τη στιγμή ο Συμμαχικός στολίσκος που βρίσκεται στο Αιγαίο πλέει ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια, κάνοντας παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση.

Οι νέες εξελίξεις έρχονται λίγες ώρες μετά τα σενάρια για διεκδικήσεις πάνω στα νερά του ανατολικού Αιγαίου φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να προβάλει η Τουρκία, με αφορμή την επιχείρηση του NATO για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων που διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες προς τα ελληνικά νησιά, όπως προκύπτει από δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων στην εφημερίδα Hurriyet.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, πέραν της «τεχνικής συμφωνίας» για τη δράση του Συμμαχικού στόλου που ήδη έχει επιτευχθεί, απομένει ακόμα ο «σχεδιασμός» των χαρτών.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, τούρκοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με το πλαίσιο των έως τώρα αποφάσεων του NATO, υποστηρίζοντας ότι επαναβεβαιώνει τη θέση της Άγκυρας πως «το Αιγαίο είναι η κοινή θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
Πηγή: skai.gr