Κλείσιμο

Σενάριο χερσαίας επέμβασης στη Συρία συζήτησε η αντι-τζιχαντιστική συμμαχία

Την πιθανότητα διεξαγωγής χερσαίας εισβολής στο έδαφος της Συρίας συζήτησαν πριν από δύο εβδομάδες οι υπουργοί Άμυνας των χωρών που συμμετέχουν στο διεθνή συνασπισμό, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, όπως αποκάλυψε στο πρακτορείο Reuters στενός συνεργάτης του υπουργού Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ταξίαρχος Αχμέντ Ασσέρι αποσαφήνισε ότι οι διαβουλεύσεις δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση για χερσαία επέμβαση στη Συρία, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις έγιναν σε «πολιτικό επίπεδο», κι όχι σε επίπεδο στρατιωτικού σχεδιασμού.

Διευκρίνισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να λάβει μέρος σε τυχόν επίγεια επιχείρηση στη Συρία, εφόσον υπάρξει η κατάλληλη οργάνωση και ληφθούν αποφάσεις για το μέγεθος της συμμαχικής δύναμης και για τις περιοχές όπου θα δράσει. «Πρέπει να συζητήσουμε εκτενέστατα σε στρατιωτικό επίπεδο, με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε σχέδιο», είπε.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το Ριάντ φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο συμμαχικές χερσαίας επέμβασης στη Συρία, σενάριο που οι Σαουδάραβες είχαν συζητήσει με την Τουρκία πριν από λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες των «Financial Times», η Σαουδική Αραβία έχει ήδη μελετήσει συριακές περιοχές κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τόσο η Άγκυρα όσο και το Ριάντ πάντως έχουν στείλει μήνυμα ότι δεν έχουν πρόθεση να επέμβουν στη Συρία χωρίς τη στήριξη των συμμάχων τους, κάτι που ασκεί πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με δεδομένο ότι η Ουάσιγκτον για την ώρα προτιμά να βασίζεται σε αεροπορικές επιδρομές και στη δράση ειδικών δυνάμεων.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο τοποθέτησης χερσαίων δυνάμεων στο συριακό θέατρο, αποσαφηνίζοντας όμως ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν.

Την εν λόγω θέση επαναβεβαίωσε τη Δευτέρα και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Τζον Κίρμπι, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα χαιρέτιζαν τυχόν συμβολή των συμμάχων τους με στρατεύματα ξηράς, αλλά τόνισε πως «υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητηθούν».

«Τι θα κάνουν; Ποια θα ήταν η σύνθεσή τους; Πώς θα υποστηρίζονται από τη συμμαχία;», είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, είπε.
Πηγή: skai.gr