Μειώθηκε ο αριθμός των νεκρών στη Συρία από την έναρξη της εκεχειρίας

Ο αριθμός των νεκρών στη Συρία στις περιοχές που βρίσκονται εκτός του ελέγχου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μειώθηκε σημαντικά μετά την έναρξη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, από την οποία έχουν αποκλειστεί οι επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 20 άμαχοι, στρατιώτες και αντάρτες σκοτώθηκαν το Σάββατο, πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, και άλλοι 20 την Κυριακή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που συνθέτει τους απολογισμούς από την έναρξη του πολέμου με βάση διάφορες πηγές.

"Συγκριτικά, 144 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί (70 στρατιώτες, 36 άμαχοι και 38 αντάρτες) την Παρασκευή, παραμονή της έναρξης της εκεχειρίας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Ο απολογισμός του Σαββατοκύριακου είναι επίσης σαφώς χαμηλότερος του μέσου όρου του Φεβρουαρίου για παράδειγμα, που ήταν 120 θάνατοι την ημέρα, εκτός από τις περιοχές που ελέγχει το ΙΚ.

Αυτοί οι απολογισμοί δεν περιλαμβάνουν τους θανάτους στις τάξεις του Μετώπου Νόσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία, που έχει επίσης αποκλειστεί από τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών.

Η συμμαχία του Νόσρα και των ανταρτών σε πολλές περιοχές περιπλέκει την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Στο μεταξύ, ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ διανεμήθηκε σήμερα σε μια συριακή πόλη για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκεχειρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

"Για πρώτη φορά από την έναρξη της εκεχειρίας, δέκα φορτηγά που μετέφεραν βρεφικές πάνες, σερβιέτες, προϊόντα καθαρισμού, σαπούνι και κουβέρτες εισήλθαν σήμερα στη Μουανταμίγια αλ-Σαμ", μια πόλη υπό τον έλεγχο των ανταρτών η οποία πολιορκείται από τον συριακό στρατό νοτιοδυτικά της Δαμασκού, δήλωσε ο Μουχάναντ αλ-Ασάντι. Άλλα 41 αναμένεται να ακολουθήσουν στη διάρκεια της ημέρας.
Πηγή: skai.gr