Αυστηρό μήνυμα των Φιλιππίνων στην Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Μήνυμα στην Κίνα να σεβαστεί την επικείμενη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Χάγης για τα διαφιλονικούμενα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας έστειλε η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, καθώς συνεχίζεται η εντονότατη πολιτική και διπλωματική κόντρα γύρω από τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στην περιοχή.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής της ανήκει, μαζί με τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που φέρεται να διαθέτει, όμως πολλές περιοχές διεκδικούνται από τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Ταϊβάν και το Μπρουνέι, αντιπαραθέσεις που έχουν προκαλέσει αγώνα εξοπλισμών στη νότια Ασία.

«Οι Φιλιππίνες, όπως και η διεθνής κοινότητα, ζητούν από την Κίνα να σεβαστεί την κρίση του διαιτητικού δικαστηρίου» και να αποδείξει ότι δεν θέτει τον εαυτό της «πάνω από το νόμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Άμπερτ ντελ Ροζάριο.

Η δήλωση του κ. ντελ Ροζάριο ήλθε επίσης ως απάντηση στην πρόσφατη κριτική που άσκησε το Πεκίνο στην Μανίλα, την οποία κατηγόρησε για «πολιτική πρόκληση» και ότι εμποδίζει τις διμερείς διαπραγματεύσεις.

Η διαιτητική απόφαση αναμένεται πριν το Μάιο.

Οι ανταγωνισμοί στη Νότια Σινική Θάλασσα έχουν προκαλέσει το εντονότατο ενδιαφέρον και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες πραγματοποιούν στην περίφημη στροφή («πίβοτ») από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προς την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, προκειμένου να ελέγξουν την ταχεία ακμή της Κίνας.

Πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ έχουν πλεύσει ή πετάξει σε πολλές περιπτώσεις σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από νησίδες και βραχονησίδες που η Κίνα επεκτείνει τεχνητά ώστε να τονώσει τη βαρύτητα των διεκδικήσεών της.

Από την πλευρά της, η Κίνα δείχνει αυξανόμενη διάθεση στρατιωτικοποίησης των νήσων που ελέγχει στη Νότια Σινική. Πριν από λίγες εβδομάδες αποκαλύφθηκε ότι ο κινεζικός στρατός έχει τοποθετήσει συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος στο Νησί Γούντι, το μεγαλύτερο κομμάτι γης στο σύμπλεγμα των Παρασέλ, που διεκδικείται από την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Σημειώνεται πως η Νότια Σινική αποτελεί επίσης κρίσιμο δίαυλο για το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς εμπορεύματα αξίας περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων περνούν τα νερά της κάθε χρόνο.
Πηγή: skai.gr